Asociația Pro Consumatori propune îngheţarea preţurilor la produsele necesare pentru traiul de subzistență, pentru un an

Costel Stanciu, președintele APC: "Este imperios necesar ca statul să monitorizeze în permanență prețurile, având în vedere creşterile nejustificate de preţuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât şi nealimentare"

0
- Reclama -

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită Guvernului îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare care formează coşul de consum al populaţiei corespunzător unui trai de subzistenţă, pe o durată de un an.

 

Reprezentanții Asociației arată, într-un comunicat transmis astăzi: „Având în vedere îngrijorările care există vis-a-vis de continuarea creşterii preţurilor, experţii Asociaţiei Pro Consumatori au înţeles dificultăţile financiare cu care se confruntă atât executivul ţării, cât şi societăţile comerciale din domeniul agroalimentar în această perioadă de criză generată de epidemia COVID-19, drept pentru care propunem Guvernului României îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenţă pentru o perioadă de 12 luni. În opinia nutriţioniştilor americani, o femeie adultă care nu depune eforturi fizice deosebite are nevoie zilnic de un aport caloric cuprins între 1.200 – 1.600 de calorii, pentru a-şi menţine sănătatea şi greutatea optimă, în timp ce un bărbat sedentar are nevoie de 1.600 – 2.400 de calorii/zi”.

În opinia experţilor APC, coroborat cu recomandările unor experţi în alimentaţie raţională, precum şi cu rezultatele unor studii realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), plafonarea preţurilor în situaţia stării de urgenţă trebuie realizată la următoarele produse (considerate de bază pentru un trai de subzistenţă): pâine (franzelă, 300 grame), făină neagră de grâu, mălai, carne de porc (carne pentru gătit din spată de porc), carne de pui (pui grill), ouă, lapte 3,5% grăsime, telemea de oaie cu 50% grăsime, telemea de vacă 42% grăsime, iaurt 3,5% grăsime, unt 65% grăsime, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate 24%, ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, cafea.

În acest context, Costel Stanciu, preşedintele APC, a declarat: „În situaţia în care 80% dintre români îşi fac cumpărăturile în marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, în actuala stare de urgenţă generată de COVID-19, Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să îngheţe preţurile alimentelor care formează coşul de consum pentru un trai de subzistenţă şi să oblige aceste structuri comerciale să asigure prezenţa produselor în oferta lor comercială. Totodată, este imperios necesar, având în vedere creşterile nejustificate de preţuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât şi nealimentare, ca statul să monitorizeze în permanenţă aceste preţuri, iar creşterile de preţuri, pe perioada stării de urgenţă şi până în momentul în care economia se stabilizează, să fie aprobate de ANAF numai în baza prezentării unor metodologii de calcul care să prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial să nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adăugată şi rata anuală a inflaţiei prognozate de BNR”.

- Reclama -

 

Bugetul lunar al unei familii standard, pentru un trai de subzistenţă, este egal cu 1.110 lei, indică estimările APC

 

Conform estimărilor Asociației, bugetul lunar al unei femei pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 358,44 lei, bugetul lunar al unui bărbat pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 302,61 lei, în timp ce bugetul lunar al unei familii standard (formată din doi adulţi şi doi copii), pentru un trai de subzistenţă, este egal cu 1.110 lei.

Recent, ministrul Agriculturi şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că nu este benefic ca statul să plafoneze, în mod arbitrar, preţurile la raft, dar „dacă lucrurile se vor agrava şi dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie şi de intervenţie”, relatează Agerpres.

Astfel, oficialul MADR a afirmat atunci: „Nu este benefic ca statul, în mod arbitrar, să plafoneze preţul la raft. Această plafonare a preţurilor ar trebui să fie consecinţa înţelegerii între producător, procesator şi comerciant în care fiecare inel al acestui lanţ trofic să negocieze marja de adaos sau marja de profit în aşa fel încât toţi să treacă peste această criză. Pe unele filiere de produs, acest lucru se întâmplă. Dacă lucrurile se vor agrava şi dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie şi de intervenţia statului, dar până atunci Protecţia Consumatorului sau cei de la Consiliul Concurenţei pot să ia măsuri asupra celor care nu respectă aceste reguli de bun simţ. Nu aş vrea să se ajungă ca statul să impună nişte preţuri, pentru că acestea ar fi impuse arbitrar şi ar fi foarte, foarte greu de gestionat. Primii care ar pierde ar fi producătorii şi procesatorii mici, care de regulă sunt români. Cei mari ar rezista pe piaţă, au stocuri şi suficientă forţă”.

Asociaţia Pro Consumatori este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu agenţii economici şi instituţiile statului.

O preocupare permanentă a asociaţiei în ultimii ani a constituit-o utilizarea testelor comparative pe produse şi servicii ca mijloc de informare, educare şi îmbunătăţire a situaţiei economice şi sociale a consumatorilor.

La nivel naţional Asociaţia Pro Consumatori a fost recunoscută prin HG nr. 1106/2005 ca fiind de utilitate publică.

 

Citește și: Ministrul Agriculturii, Oroș, nu crede în plafonarea prețurilor la alimente de bază

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele