Asta ne va fi viața după 15 mai. Informații oficiale de la Ministerul de Interne

Toate măsurile anunţate de autorităţi pentru perioada de după starea de urgenţă, explicate. Ce ai voie

0
Oameni pe strada

Ministerul Afacerilor Interne a publicat setul de măsuri care urmează să fie adoptate de la 15 mai, o dată cu intrarea în vigoare a stării de alertă.

 

Starea de alertă poate fi instituită la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Măsurile care îţi restricţionează drepturile fundamentale pot fi luate doar prin legi organice, adoptate de Parlament. Toate ordonanţele militare îşi încetează aplicabilitatea după 15 mai.

Starea de alertă poate fi instituită doar în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, cum este şi epidemia de coronavirus. Pentru asta, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă propune iar prim-ministrul îşi dă acordul.

În ce condiţii vei putea merge la dentist din 15 mai

Dacă ţi-ai plănuit o vizită la medic stomatolog, aceasta trebuie să se facă după câteva reguli.

Te vei putea programa doar telefonic sau online. Dacă vrei să obţii o programare, fii pregătit să răspunzi la câteva întrebări legate de starea ta de sănătate. Cel care va gestiona programarea trebuie să afle de la tine dacă ai simptome de răceală, dacă membrii familiei tale au aceste simptome sau dacă tu te simţi sănătos.

O dată ce ai ajuns în sediul cabinetului, nu vei mai avea acces la dozatorul de apa sau la aparatul de cafea.

Cabinetul stomatologic trebuie să dezinfecteze toate suprafeţele după fiecare pacient iar medicul va trebui să îşi schimbe masca şi mănuşile dar şi să îşi dezinfecteze viziera.

Cum se va desfăşura activitatea în spitalele non-COVID după 15 mai? Ce reguli trebuie să respecte medicii şi pacienţii

În acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor care se prezintă la spitale se va încerca, pe cât posibil, evitarea internării şi efectuarea tratamentului medical la
domiciliu/ambulatoriu.

Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în România, toţi pacienţii care se internează trebuie consideraţi ca fiind potenţial infectaţi, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecţiei la toate procedurile medicale efectuate.

La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor şi în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2.

Pacienţii suspecţi (care poartă obligatoriu mască) vor fi preluaţi de la triaj si conduşi în zona tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat faţă de restul bolnavilor.

Dacă numărul pacienţilor nu permite internarea lor singuri în salon, aceştia pot fi internaţi câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distanţe de minim 2 metri între aceştia.

Reguli speciale pentru venirea elevilor la orele de pregătire pentru examenele finale

Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi şi va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puţin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.

La activităţile de pregătire este interzisă participarea elevilor şi a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecţiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecţiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi şi va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puţin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor;

– La activităţile de pregătire este interzisă participarea elevilor şi a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecţiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecţiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani;

– Elevii prevăzuţi la punctul 2 vor benefica de o formă de pregătire alternativă;

– Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare;

– Înainte de începerea activităţilor de pregătire/examinare, în spaţiile unde acestea urmează a se desfăşura, se va realiza dezinfecţia suprafeţelor cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool,
urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute;

– Accesul în interiorul şcolii se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 370) şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii;

– Pe toată durata activităţilor desfăşurate în şcoală, atât elevii cât şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci astfel încât să aibă cel puţin un loc liber în stânga şi dreapta şi un rând liber în faţă şi spate.

– Eliminarea măştilor purtate de elevi şi profesori se va realiza în locuri special destinate;

– Activitatea de examinare se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.

Care sunt condițiile organizării slujbelor

INSP propune evitarea sărutării icoanelor, iar slujbele să fie oficiate doar în aer liber

INSP propune, în draftul de recomandări referitoare la reluarea activităţii de către lăcaşurile de cult, să fie evitată sărutarea obiectelor sacre de cult, iar slujbele să fie oficiale în aer
liber, iar dacă intră în biserici, oamenii trebuie să păstreze o distanţă de opt metri unii faţă de alţii.

Lucrezi în spaţii de tip open-space? Iată ce trebuie să faci după 15 mai

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat regulile care urmează să fie adoptate după 15 mai în cazul persoanelor care lucrează în spaţii de tip open-space.

Ai obligaţia să porţi mască pe întreaga durată a programului de lucru. Mergând mai departe, în momentul în care ai simptome ale infecţiilor respiratorii, va trebui să te izolezi la domiciliu.

Angajatorul va trebui să îţi asigure un program de muncă decalat, pentru a evita aglomerările. Îţi va lua temperatura de fiecare dată când vei merge la serviciu.

Angajatorul va trebui să dezinfecteze toate suprafeţele de lucru o dată la câte 4 ore.

Dacă spaţiul de lucru este unul orientat faţă în faţă, angajatorul trebuie să separe fiecare loc cu paravane care vor fi dezinfectate zilnic.

Măsurile publicate de Institututul Naţional de Sănătate Publică sunt, deocamdata, propuneri care vor fi definitivate săptămâna viitoare.

Modul în care vei călători după 15 mai. Recomandări pentru transportatori şi hoteluri

Institutul Naţional de Sănătate Publică a formulat pentru dezbatere publică recomandările pentru activitatea transportului public de pasageri şi funcţionarea hotelurilor în perioada stării de alertă.

Companiile de transport public care duc călători pe raza oaşelor, a ţării sau au curse internaţionale vor marca cu verde locurile permise pentru transportul pasagerilor.

Aceiaşi recomandare urmează a fi respectată dacă călătoreşti cu trenul, dar şi în metrou.

Vagoanele de tip cuşetă sau de dormit vor transporta câte un singur călător. Accesul în staţiile de metrou va fi controlat, astfel că pe peronul de aşteptare să păstrezi distanţa de 1 metru. Mai multe detalii aici .

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele