Astăzi se împlinesc 160 de ani de la înființarea Marinei Militare Române

0

Astăzi se împlinesc 160 de ani de la de la înființarea Marinei Militare Române Moderne. Pentru a marca momentul, Monetăria Statului emite o medalie aniversară.

 

Cu o lungime de aproape 250 de km a coastei maritime, țara noastră ocupă un loc important în cadrul statelor riverane Mării Negre.

Suntem privilegiați și prin cei peste o mie de kilometri de Dunăre care aparțin țării noastre, fluviul reprezentând o importantă cale de navigație spre interiorul continentului.

După integrarea României în NATO, Forțele Navale Române au participat cu peste 3.000 de militari la misiuni în teatre multinaționale de operații maritime și terestre.

A fost suplimentat numărul de locuri pentru medicina militară

Marina Militară Română

Statul Major al Forțelor Navale a organizat joi, 22 octombrie, la sediul din București, o ceremonie militară, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare Române moderne, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 173 din data de 22 octombrie 1860 al Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a unificat Flotila Moldovei cu cea a Ţării Româneşti, sub denumirea de Corpul Flotilei.

Anul acesta, evenimentul a fost marcat într-un mod special, atât prin dezvelirea unei plăci aniversare, lansarea medaliei aniversare „Forțele Navale Române – 160 în Serviciul Patriei”, emise de Monetăria Statului, precum și prin lansarea volumului de studii istorice „Statul Major al Forțelor Navale – 160 de ani de datorie împlinită”, realizat de colectivul de specialiști al Muzeului Național al Marinei Române. În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, unor din militari din Forțele Navale le-au fost conferite medalii și distincții militare, la sfârșitul evenimentului aniversar.

La festivitate, au participat ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, șefii categoriilor de forțe aeriene și terestre, reprezentanți ai unor structuri centrale din MApN, comandanți de mari unități din Forțele Navale Române.

Concomitent, la sediul Muzeului Național al Marinei Române din Constanța, a fost organizată joi, 22 octombrie, Ziua Porților Deschise, în cadrul căreia a fost prezentată expoziția foto-documentară „Statul Major al Forțelor Navale – o istorie în 160 de ani”.

„Statul Major al Forțelor Navale este structura care stabilește obiectivele și direcțiile de dezvoltare ale Forțelor Navale Române, precum și modul în care marinarii militari acționează. De asemenea, Statul Major al Forțelor Navale a fost și va rămâne farul care luminează calea evoluției Forțelor Navale Române, dar și portul în care sunt ancorate tradițiile marinărești ale României”, a transmis șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, în alocuțiunea sa, adresând, totodată, mulțumiri întregului personal din Forțele Navale Române pentru eforturile depuse în îndeplinirea misiunilor, precum și tradiționala urare „Bun cart înainte!”.

Vezi: https://www.navy.ro/

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele