Atac cibernetic: hackerii au transferat 13 milioane de euro

0

Bank of Valletta, care efectuează aproape jumătate din tranzacţiile bancare din Malta, a fost nevoită să îşi sisteze activitatea, miercuri, din cauza unui atac cibernetic împotriva sa prin care au fost transferate în străinătate fonduri în valoare de 13 milioane de euro, transmite Reuters.

Premierul Joseph Muscat a declarat în Parlament că atacul cibernetic a avut drept scop crearea unor plăţi internaţionale false în valoare de 13 milioane de euro, către bănci din Marea Britanie, Statele Unite, Cehia şi Hong Kong, scrie News.ro.

Fondurile au fost urmărite, iar Bank of Valletta lucrează pentru a inversa tranzacţiile.

Muscat a spus că atacul a fost detectat la scurt timp de la începerea programului de lucru, când au fost observate discrepanţe în timpul reconcilierii tranzacţiilor internaţionale.

La scurt timp, Bank of Valletta a fost informată de serviciile de securitate ale statului, care au primit informaţii din străinătate că banca a fost ţinta unui atac cibernetic.

Pentru a reduce riscurile şi a verifica sistemele, Bank of Valletta şi-a suspendat activitatea, a închis ATM-urile şi şi-a dezactivat site-ul.

Muscat a spus că închiderea activităţilor unei instituţii financiare atât de importante a avut impact asupra economiei şi a provocat probleme în străinătate pentru deţinătorii de carduri de credit care au avut nevoie să facă plăţi, cum ar fi la hoteluri.

Au avut loc aranjamente alternative cu companiile de carduri de credit, pentru a-i ajuta pe cei afectaţi.

Muscat a mai spus că Bank of Valletta analizează cum să îşi reia treptat operaţiunile, pentru a se asigura că un astfel de atac nu se mai poate repeta. Premierul a declarat parlamentarilor că fondurile deponenţilor nu au fost afectate.

”Banii nu au provenit din conturile oamenilor, iar sumele implicate au fost depistate”, a explicat premierul.

Banca efectuează o investigaţie internă pentru a stabili cu exactitate originea atacului.

Băncile malteze au mai raportat în trecut atacuri cibernetice, dar acesta a fost primul în urma căruia o bancă a fost nevoită să îşi oprească activitatea.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele