Atacurile cibernetice se mută pe mobil!

0

Fenomenul ransomware nu dă semne de recul, volumul programelor ransomware pentru dispozitive mobile crescând de peste trei ori (3,5 ori) în timpul primelor luni din an, conform Raportului Kaspersky Lab despre programele malware din T1 2017. Numărul fişierelor mobile ransomware detectate a ajuns la 218.625 în această perioadă, comparativ cu 61.832, pe parcursul trimestrului anterior, iar familia malware Congur a reprezentat peste 86% din total.

De asemenea, numărul programelor ransomware care vizează orice dispozitiv, sisteme şi reţele, a continuat să crească: în T1 au apărut 11 noi familii de criptori şi 55.679 de noi versiuni ale unor programe anterioare.

Ransomware-ul Congur este un program care blochează – setând sau resetând codul PIN (sau parola) de pe dispozitiv, astfel încât este nevoie ca atacatorii să aibă drepturi de administrator asupra dispozitivului. Unele versiuni de malware profită de aceste drepturi pentru a-şi instala modulul lor în fişierul de sistem, de unde este aproape imposibil de îndepărtat.

În ciuda popularităţii malware-ului Congur, Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.h a rămas cel mai răspândit ransomware pentru dispozitive mobile, deţinând o proporţie de aproape 45% dintre toţi utilizatorii atacaţi pe parcursul T1. Odată lansat, troianul solicită drepturi de administrator, colectează informaţii despre dispozitiv, inclusiv coordonatele GPS şi istoricul apelurilor şi încarcă datele pe un server. Pe baza datelor primite, serverul poate răspunde cu o comandă de blocare a dispozitivului.

Statele Unite ale Americii au fost ţara cel mai grav afectată de ransomware-ul mobil în T1, programul ransomware Svpeng fiind cea mai răspândită ameninţare.

În total, în T1 au fost detectate 55.679 versiuni de ransomware pentru Windows, ceea ce reprezintă o cifră aproape dublă, comparativ cu T4 2016 (29.450). Majoritatea acestor versiuni noi aparţin familiei Cerber.

„S-au întâmplat multe în domeniul programelor ransomware pentru dispozitive mobile în T1. Numărul lor a crescut foarte mult, noile familii ransomware şi versiunile lor dezvoltându-se în continuare. Utilizatorii trebuie să reţină că atacatorii pot – şi vor face acest lucru din ce în ce mai mult – încerca să le blocheze accesul la date nu doar pe un PC, ci şi pe dispozitive mobile”, spune Roman Unuchek, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab.

Alte statistici din raport:

 • Soluţiile Kaspersky Lab au detectat şi respins 479.528.279 atacuri malware de pe resurse web localizate în 190 de ţări din toată lumea.
 • Componentele antivirus au recunoscut 79.209.775 URL-uri unice drept malware.
 • S-au înregistrat tentative de infectări cu malware care urmăreşte să fure bani prin intermediul accesului online la conturi bancare pe 288.000 de computere ale utilizatorilor.
 • Au fost blocate atacuri de tip crypto-ransomware pe 240.799 de computere ale utilizatorilor unici.
 • Fişierul antivirus Kaspersky Lab a detectat un total de 174.989.956 obiecte malware unice.

Produsele Kaspersky Lab pentru securitatea dispozitivelor mobile au detectat, de asemenea:

 • 1.333.605 pachete de instalare periculoase;
 • 32.038 troieni bancari pentru dispozitive mobile (pachete de instalare).
 • Pentru a reduce riscul de infectare, le recomandăm utilizatorilor să:
 • Folosească soluţii eficiente de securitate şi să se asigure că au toate programele actualizate.
 • Facă un scan al sistemului la intervale regulate, pentru a detecta o posibilă infectare.
 • Fie prudenţi în mediul online. Nu trebuie să introducă niciodată informaţii personale pe un site dacă au chiar şi cea mai mică suspiciune sau nelămurire în privinţa lui.
 • Facă backup pentru informaţiile importante.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele