Au trecut 32 de ani de la Mineriadă și Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu sunt liberi

0

A mai trecut un an și Ion Iliescu alături de acoliții săi sunt încă liberi și chiar considerați nevinovați pentru crimele comise în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Se împlinesc 32 de ani de la aceste atrocitățile săvârșite de minerii din Valea Jiului veniți la București la chemarea lui Ion Iliescu. Deşi au murit 4 oameni, iar peste 1.000 au fost bătuți și arestați, fostul președinte Iliescu le-a mulțumit atunci ortacilor pentru acțiune.

 

În urmă a rămas Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, plimbat între instanţă şi Parchet, dar şi multe întrebări care încă aşteaptă răspunsuri.

În dimineaţa zilei de 13 Iunie 1990 forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în Piaţa Universităţii care manifestau paşnic şi au făcut mai multe arestări. Atmosfera s-a încins până a izbucnit un conflict direct. Astfel că, pe tot parcursul zile,i au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi poliţişti şi jandarmi. Au fost incendiate autobuzele poliţiei, sediile Ministerului de Interne, al Poliţiei Capitalei şi SRI. Ulterior, Ion Iliescu a transmis mesajul care avea să declanşeze haosul: „Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”.

Vezi și Dosarul Mineriadei din 1990 se reîntoarce la Parchetul Militar

În seara zilei de 13 iunie, nu mai puțin de trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Capitală. Ajunşi în Gara de Nord la ora 4 dimineața, minerii conduşi de Miron Cozma au mers spre centrul oraşului şi au devastat totul în cale şi au făcut peste 1.000 de victime.

Conform procurorilor, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Aceasta prevedea ca niciun fost membru al Partidului Comunist sau al Securității să nu aibă dreptul să lucreze în funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent pe funcția de președinte. În atac au fost implicate forțe ale Ministerului de Interne, MApN, SRI, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

După toate atrocităţile, Iliescu le-a mulţumit minerilor:

La 32 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, niciunul dintre inculpaţii din dosarul cu același nume, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, acuzați de infracțiuni contra umanității, nu a fost tras la răspundere. Dosarul a fost ­restituit în mai 2019 procurorilor militari pentru a fi refăcut în integralitate, toate probele fiind declarate nule. De atunci s-a aşternut tăcerea.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele