Augustin Lazăr, după ce Toader i-a propus revocarea: „Concluziile ministrului reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public! Sunt ziceri penibile”

0
Procurorul general Augustin Lazăr susține, miercuri seară, o declarație de presă, după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura de revocare în cazul său. Aceasta era programată inițial pentru ora 19.30.

 

Cele mai importante declarații ale lui Augustin Lazăr:

– Cu doar două zile în urmăc Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de procedura de revocare. Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția.

– Cu referire la conscluziile și exagerările vizibile și interesate îmi rezerv dreptul de a răspunde în zilele următoare.

– Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO. Am nu numai drepturi dar și obligația de a vorbi în apărerea ordinii de drept.

– La sfârșitul anului trecut Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, dnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențelor.

– În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive.

-În condițiile în care atât controlul IJ și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public.

– Sunt ziceri penibile.

– În zilele următoare voi preciza punctual cât de clare sunt exagerările ministrului Justiției. Vă voi da două exemple: mai întâi pentru liniștea celor care sunt interesați, procurorul pe care îl aveți în față a fost notat 36 de ani cu „foarte bine”. Conform legii, cine candidează, la ultima evaluare trebuie să fi avut „foarte bine”. E foarte ușor de înțeles că nu a fost nicio conspirație între fostul ministru, CSM și președinte că nu observă.

– Spune analiza că procurorul general nu a luat nicio atitudine, ba chiar a încurajat comportamentele de indisciplină. Din 16 sesizări pe care le-am făcut, două privesc procurori din DNA.

– De ce spun autorii acestei lucrări că procurorul general a încurajat aceste fapte?

– Le transmit cetățenilor României să aibă încrederi în procurori. Vom rămâne fideli spiritușui Constituției în sensul de a apăra ordinea de drept și drepturile și libertățile cetățenilor.

– Mă simt într-un moment special nu doar al carierei mele, ci un moment special al României.

Citește și Tudorel Toader cere revocarea lui Augustin Lazăr!

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele