Augustin Lazăr se va adresa justiției după „afirmațiile calomnioase și informațiile false referitoare la activitatea sa” lansate în mass media

Redactie

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, „respinge ferm afirmațiile false prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României”, se arată într-un comunicat al Parchetului General. Procurorul general mai spune că, „având în vedere afirmațiile calomnioase și informațiile false referitoare la activitatea sa”, se va adresa justiției pentru repararea prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat. Comunicatul integral al Parchetului General: „Având în vedere informațiile false lansate de unele instituții mass-media, prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional  între procurorul  general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și președintele României, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, respinge ferm afirmațiile false prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României. Procurorul general al PÎCCJ apreciază că nesolicitarea unui punct de vedere de către unele instituții media, diligență minimală  de natură profesională, reprezintă un indiciu privind lipsa de interes în a prezenta adevărul și de a informa corect opinia publică. Raportul Inspecției Judiciare privind efectuarea unor verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu referire la modul de soluționare a cauzelor referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis, nu identifică niciun aspect de natură a fi imputat domnului Augustin Lazăr, în calitate de procuror general al PCA Alba Iulia sau unui alt procuror din cadrul acestei unități de parchet. Prin Raportul Inspecției Judiciare s-a constatat că denunțurile penale nr. 595/P/2014 și nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către domnul Augustin Lazăr, ce avea funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a soluției către petentă, certificând legalitatea și temeinicia soluției.
Citeste si...  Iohannis: Nu-l voi revoca pe Augustin Lazăr din funcția de procuror general
Ambele dosare au fost repartizate de către procurorul general conform specializării  și ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum și în exercitarea atribuțiilor corespunzătoare funcției de conducere, de coordonare și verificare a activității procurorilor din subordine. Astfel, conform dispozițiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel “repartizează procurorilor spre soluționare dosarele penale și celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător”. În ambele cazuri nu au existat situații de incompatibilitate a procurorilor, iar soluțiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice și legale. De asemenea, în calitate de conducător al unității de parchet, domnul  Augustin Lazăr a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluții. Cu referire la afirmațiile false potrivit cărora cele două cauze au fost închise “în timpul alegerilor prezidențiale, pe șestache, în secret, fără să știe nimeni”, concluziile Raportului Inspecției Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 rețin că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate. Având în vedere afirmațiile calomnioase și informațiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituții media pornind de la un raport al Inspecției Judiciare care nu identifică nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își rezervă dreptul de uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat.”
Citește și Stilul scandinav în amenajări interioare: simplitate și naturalețe

Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *