AUR vrea protejarea limbii române în Ucraina

0
- Reclama -

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să facă demersuri imediate pe lângă partea ucraineană pentru semnarea unui Acord privind protejarea limbii române în Ucraina, în beneficiul celor peste 500.000 de etnici români care trăiesc acolo.

 

„Problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina sunt multe – accesul la învăţământul în limba maternă, hărţuirea liderilor comunităţii româneşti, utilizarea oficială a limbii române în administraţie şi în justiţie, finanţarea activităţilor asociaţiilor minorităţii române, mass-media în limba română, păstrarea identităţii religioase, limba română ca limbă de cult etc. – însă cea care poate fi soluţionată imediat priveşte dreptul de a învăţa în limba maternă. În intervenţia video pe care preşedintele Zelenski o va avea în Parlamentul României, trebuie să facă referire la acest lucru”, a declarat preşedintele AUR, deputatul George Simion, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii.

La rândul său, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a precizat că „autorităţile ucrainene trebuie să adopte toate măsurile pentru a asigura dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români, iar acest lucru se poate rezolva rapid, printr-un acord bilateral”.

Elena Udrea îl apără ca o ”fiară” pe Traian Băsescu

- Reclama -
- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele