Australia, disperată să cheme înapoi muncitorii izgoniți în pandemie

0

Guvernul australian a închis granițele timp de peste doi ani în timpul pandemiei de Covid-19 și a blocat accesul potențialilor lucrători, iar acum nu mai știe cum să facă să îi primească înapoi.

Autoritățile au majorat vineri numărul de migranți permanenți la 195.000 începând cu acest an financiar, anunță CNN.

Astfel, angajatorii speră că aceștia vor ajuta să umple golurile privind forța de muncă, dar este nevoie de mult mai mulți, cu aproape o jumătate de milion de locuri de muncă vacante în întreaga țară și o rată a șomajului de 3,4%, aproape de minimul ultimilor 50 de ani.

Totuși, problema nu este legată doar de închiderea granițelor din cauza Covid-19. Experții spun că sistemul de vize a avut probleme chiar înainte pandemiei.

Cred că cea mai mare problemă în momentul de față este de fapt de a primi oameni în țară, indiferent de plafonul stabilit”, a declarat Blair Chapman, director al Deloitte Access Economics. „Acum concurăm cu adevărat la scară globală, cu lipsuri raportate în toată lumea și trebuie să ne gândim serios la modul în care atragem de fapt oamenii în Australia”.

Doar o parte a problemei constă în faptul că sute de mii de persoane așteaptă ca cererile lor de viză să fie procesate, ceea ce creează un factor de descurajare pentru noii candidați cu înaltă calificare, care ar putea avea oferte în altă țară.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că noul său guvern laburist a moștenit un număr de un milion de cereri de viză restante.

Mulți dintre aceștia sunt angajați sau potențiali angajați care au avut acorduri cu angajatorii pentru locuri de muncă… și au așteptat”, a declarat el pentru postul de știri Seven News.

Cu ocazia unui summit pentru locuri de muncă din Canberra, el a angajat 36 de milioane de dolari australieni – 24 de milioane de dolari americani, pentru a elimina întârzierile, dar experții spun că guvernul s-ar putea afla în aceeași situație ca și angajatorii – având prea puțini lucrători.

Amintim, când au fost detectate primele cazuri de coronavirus la începutul anului 2020, Australia și-a închis granițele, restricționând accesul la sosirile internaționale pentru ca numărul acestora să nu depășească disponibilitatea carantinei hoteliere. Acum, aproape toate restricțiile COVID-19 au dispărut și, începând din această săptămână, cazurile pozitive trebuie să se izoleze acasă doar cinci zile, în loc de șapte. Australienii cărora li s-a interzis să părăsească țara se grăbesc acum să ajungă la graniță și, deși sosesc mai mulți vizitatori internaționali, numărul acestora nu a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei.

Această lipsă a migrației a creat bătăi de cap pentru întreprinderi, pe unele forțându-le să își reducă orele de lucru sau serviciile. Fermierii nu găsesc suficienți muncitori pentru a-și culege recoltele, personalul spitalelor lucrează peste program, iar muncitorii din construcții sunt distribuiți pe mai multe șantiere deodată.

Este nevoie peste tot de personal”, a declarat Zahan Mistry, director al Easymigrate, o companie care oferă servicii de migrație și de acordare a vizelor. „Căutăm oameni în IT, oameni în domeniul ospitalității, în servicii profesionale, lucrători în îngrijirea copiilor, lucrători în îngrijirea bătrânilor, construcții”.

De exemplu, David Joffe, directorul Natureworks, de la periferia orașului Brisbane, vrea cel puțin 10 lucrători pentru afacerea sa de sculptură.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele