Renate Weber Rusia avocatul poporului

Avocatul Poporului îi cere lui Iohannis să declare starea de urgență

Radulescu Cosmin

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber (ex-ALDE), îi cere oficial președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, iar Parlamentului să o aprobe.

 

Instituirea stării de urgență ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetățenești, dar și la imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării. O eventuală instituire a stării de urgență ar face deci imposibilă încercarea lui Iohannis de a declanșa alegerile anticipate.

De remarcat că Avocatul Poporului este tocmai instituția care, în teorie, trebuie să se lupte pentru respectarea drepturilor cetățenilor. Președintele Iohannis a exclus ieri sugestia de a declara starea de urgență.

 

Ce se întâmplă dacă se instituie starea de urgență

 

Potrivit OUG 1/1999, ”Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora”.

Starea de urgență se poate institui pe o durată de cel mult 30 de zile, potrivit OUG 1/1999. La instituirea stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

Cum se poate institui starea de urgență, potrivit Articolului 93 din Constituție:

 

Citeste si...  Firea îl amenință pe Orban cu plângerea penală dacă nu aprobă suplimentarea bugetului Capitalei

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Citește și: Avocatul Poporului, Renate Weber, atacă la CCR legea care desființează pensiile speciale


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *