BERD: Compania de tehnologie din România UiPath, cel mai interesant exemplu de investiție

0
- Reclama -

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin intermediul a 15 fonduri de capital de risc, a investit în circa 170 de firme din Europa Centrală, iar „cel mai interesant exemplu a fost succesul extraordinar al companiei de tehnologie din România UiPath”, a declarat Jurgen Rigterink, prim-vicepreședinte al BERD.

Compania de softare UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

„Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business”, povestea Daniel Dines.

Citeste despre Primii fermieri au început recoltarea de orz și orzoaică

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. „Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început”, povestește fondatorul UiPath.

Dines a văzut atunci în viitor – automatizarea avea sa marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și au purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

- Reclama -

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare „enterprise”, care este folosit astăzi în corporații din întreaga lume.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele