Băncile nu vor amânarea generalizată a plății ratelor pe o perioadă de nouă luni

Comunitatea bancară solicită autorităților echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice

0

Băncile din țara noastră cer le cer autorităților publice “echilibru și rațiune economică” în deciziile pe care le iau și recomandă evitarea unor soluții generalizate, precum amânarea plății ratelor cu nouă luni, pe motiv că ar putea duce la probleme de lichiditate.

 

Comentariile bancherilor vin în contextul în care ordonanța de urgență pentru amânarea ratelor este discutată, din nou, de Guvern, după ce acesta a fost criticat, inclusiv pentru că debitorii ar urma să plătească dobânzi la dobânzile amânate.

Astfel, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească, țin să arate: “Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”.

Băncile transmit un mesaj Executivului, care a adoptat o ordonanță prin care clienții vor putea solicita băncilor și instituțiilor financiare nebancare amânarea ratelor cu o perioadă de până la 9 luni, în contextul epidemiei de coronavirus.

“Economia are nevoie de soluții individualizate pentru clienții băncilor și recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri “universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar și care nu soluționează pe fond diversitatea de situații cu care se confruntă clienții”, arată băncile.

Amânarea ratelor n-ar fi gratis pentru clienți, care vor plăti ulterior dobânzile suspendate, arată Profit.ro.

Totodată, băncile ar urma primească garanții de stat pentru dobânzile amânate. De asemenea, Profit.ro a anunțat că PSD are propriul proiect în care băncile n-ar mai primi ratele timp de 6 luni și clienții nici n-ar trebui să plătească dobânzile restante.

Băncile spun că “impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare”.

Cele mai multe bănci importante au anunțat măsuri pentru sprijinirea clienților cu dificultăți la plata ratelor. Soluțiile diferă mult în funcție de creditor. Unele presupun amânarea ratelor cu până la 3 luni fără plata dobânzilor, ca în cazul Băncii Transilvania sau Raiffeisen, în timp ce ofertele unor bănci precum Banca Românească sau OTP Bank permit clienților să amâne ratele, dar cu condiția să plătească sumele restante integral la noul termen.

ARB și CPBR susțin că decizia de amânare a ratelor ar trebui să rămână în continuare la nivelul fiecărei bănci, “de la caz la caz, și cu identificarea de soluții suplimentare”: “Efortul sistemului bancar de susținere a clienților persoane fizice și juridice trebuie bine dozat către clienții care întâmpină cele mai acute dificultăți financiare în contextul pandemiei și nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”.

Guvernul discută din nou ordonanța de amânare a ratelor, după ce a fost criticat, printre altele, că debitorii vor plăti dobândă la dobândă și sarcina de plată va crește după perioada de suspendare. Bancherii salută, în schimb, decizia Băncii Naționale a României (BNR) ca împrumuturile restructurate ca urmare a epidemiei să nu fie reclasificate și băncile să nu constituie provizioanele pentru sumele datorate.

 

Citește și: Ciolacu anunță că Guvernul a retras de la publicare ordonanța privind ratele la bănci

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele