barna orban usr pnl

Barna și Orban cam de aceeași părere pe tema “Anghel Saligny”

Stefan Alexiu

Pentru USR PLUS, toate opţiunile sunt pe masă, a afirmat, miercuri, copreşedintele formaţiunii Dan Barna. Ludovic Orban crede că Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” poate fi adoptat dacă îndeplineşte condiţiile legale.

 

„Pentru noi, toate opţiunile sunt pe masă. Vom vedea cum evoluează discuţiile în orele care urmează şi în şedinţa de guvern din această seară”, a declarat Dan Barna la Parlament, la finalul unei şedinţe a parlamentarilor USR PLUS.

Barna susţine că USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale, însă PNDL, aşa cum este prezentat în acest moment, „este un program exact cum le-am avut pe cele anterioare de la Liviu Dragnea”.

„E important să avem reguli, transparenţă şi am propus nişte amendamente pe care le-am transmis colegilor din coaliţie”, a adăugat Barna.

Vezi și Cîțu vrea să trimită bani de la Guvern către administrațiile locale fără avize de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor

Orban crede în avizele ministerelor

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că va face tot ce este posibil pentru menţinerea coaliţiei de guvernare şi a arătat că Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” poate fi adoptat dacă îndeplineşte condiţiile legale şi există acordul partenerilor de coaliţie.

„Acest Plan Naţional de Investiţii a fost dezbătut în coaliţie. Am acceptat să obţinem din partea partenerilor de coaliţie propuneri de îmbunătăţire legate de transparenţă, de criterii obiective, de proceduri care să fie clare, de selectare a proiectelor, ca atare şi eu, ca preşedinte al PNL, susţin adoptarea Planului Naţional de Investiţii, dar fără să afectăm coeziunea coaliţiei, pe o formă a proiectului care să fie conformă cu voinţa comună a coaliţiei şi cu respectarea tuturor procedurilor constituţionale şi legale. (…) Eu voi face tot ce este posibil pentru a menţine această coaliţie şi în acelaşi timp, repet, pentru a adopta acest program de investiţii pentru comunităţile locale, pentru a desfiinţa Secţia specială, pentru a elimina pensiile speciale sau cele care nu pot fi eliminate să fie aduse într-un cadru al contributivităţii. Eu sunt adeptul dialogului şi adeptul găsirii unor soluţii care să fie împărtăşite de întreaga coaliţie”, a afirmat Orban înainte de a participa la şedinţa grupului parlamentar al PNL din Senat.

Citeste si...  Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea - decizie definitivă a ICCJ

Orban a precizat condiţiile în care poate fi adoptat Programul „Anghel Saligny”.

„Dacă îndeplineşte condiţiile legale şi în mod evident dacă o facem şi cu acordul partenerilor de coaliţie, poate fi adoptat”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, prevederile legale există termene pentru exprimarea avizului.

Hunor vorbește ca pe vremea infractorului Dragnea

Proiectul „Anghel Saligny” nu este pentru un anume partid, ci pentru dezvoltarea comunităţilor locale, dar pentru USR PLUS nu este o prioritate, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care speră însă că lucrurile se vor rezolva odată cu reluarea şedinţei de guvern de miercuri.

Șeful UDMR susţine că „USR PLUS i-a şantajat la un moment dat pe toţi”, legând proiectul „Anghel Saligny” de proiectul ministrului Justiţiei, Stelian Ion, privind desfiinţarea Secţiei speciale.

Sigur, Hunor nu explică ”șantajul” și nici duritatea cu care susține încă abominabila Secție Specială, o inutilitate juridică pentru care românii plătesc inutil niște procurori.

Pe de altă parte, șefii USR PLUS nu se opun proiectului, ci doar adoptării lui fără avize.

Vezi și Inutila Secție pecială: 1.300 de dosare, dar un singur rechizitoriu

A fost o iniţiativă susţinută de PNL şi de premierul Florin Cîţu. Am discutat încă de la începutul anului. Acum o lună, acest proiect a fost în primă lectură la şedinţa de guvern, după care a intrat pe circuitul de avizare. Noi credem că este necesar acest program, este un program diferit de PNDL, este un program care se referă doar la trei-patru obiective, şi anume drumuri judeţene şi drumuri locale, infrastructura de canalizare şi de apă potabilă şi reţeaua de gaze. Nu putem accepta ca în secolul XXI să existe în continuare 22.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 27.000 de km de drumuri locale care nu sunt modernizare, asfaltate şi nu se poate accepta ca în 2021 şi în continuare cam 57% din populaţia României – vorbesc de UAT-uri – 57% din UAT-uri nu au canalizare şi 27% nu au apă potabilă. De asemenea, nu este de acceptat că nici 50% din populaţia României nu are acces la gaze”, a explicat liderul UDMR.

Citeste si...  Ungaria închide școlile. Orban: situația ar putea dura luni

Din acest considerent, a adăugat el, susţinătorii proiectului au apreciat că un program de 6 ani, de 50 de miliarde de lei, este foarte important.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *