Băsescu devine tot mai preocupat de soarta celor care vor ajunge în puşcărie

0

Mânat în luptă de chestiuni care nouă, muritorilor de rând ne scapă în mod oficial, Traian Băsescu a anunțat că a depus o serie de amendamente la proiectul legii grațierii, fiind deranjat de faptul  că forma aflată în dezbaterea Parlamentului „are elemente de neconstituționalitate”, dar și de „lașitatea clasei politice”.

Amendamentele sale vizează grațierea mamelor însărcinate sau cu copii de până la 14 ani în întreținere, inclusiv a acelora care au comis fapte de corupție, apoi grațierea pentru acele fapte cu grad redus de pericol social pentru care inclusiv Codul Penal și Codul Fiscal prevăd variante de achitare, grațierea în întregime a pedepselor de până la 10 ani aplicate de instanțele de judecată, față de termenul de 5 ani cuprins în proiectul Guvernului; reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile și persoanele peste 60 de ani care au comis infracțiuni fără caracter de violență, inclusiv pentru cele de corupție; posibilitatea grațierii și pentru cei care au fost condamnați pentru infracțiuni cum ar fi gestiune frauduloasă, înșelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraudele comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, infracțiunile de corupție în toate formele, conflictul de interese, obținerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, infracțiunile de corupție și de serviciu comise de alte persoane, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic și constituirea de grup infracțional organizat în toate formele.

„Ceea ce eu propun prin amendamentele depuse la legea grațierii: în primul rând îndepărtarea elementelor de neconstituționalitate. O să vă dau un exemplu: se propune grațierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreținere un copil de până la 14 ani cu motivația că trebuie sprijinit copilul să aibe mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupție, așa ceva nu este posibil, că și copilul unei mame care a făcut fapte de corupție ori este acuzată de abuz în serviciu sau este acuzată luare de mită, și acel copil are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani. Și aicea am convingerea că un astfel de articol va fi respins de CCR pentru că nu-i vorba de mamă, e vorba de dreptul copilului pe care vrem să-l ajutăm prin această lege a grațierii. Despre asta e vorba în principal în amendamentele pe care le-am depus și am avut în vedere câteva principii, primul principiu este că am trecut o perioadă de tranziție, au intrat în vigoare în 2014 noile coduri penale. Perioadele de tranziție sunt așa cum sunt, cu bunele și relele lor, cu costurile lor. Deci după părerea mea trebuie trasă o linie. În al doilea rând, sunt excluse grațierile pentru fapte produse cu violență, de asemenea în propunerea mea exclud grațierea celor care recidivează”.

Culmea ironiei şi a lipsei de susţinere, liderul grupului PMP din Camera Deputaților, Eugen Tomac a declarat că Băsescu a propus  aceste amendamente în nume propriu, fără susţinerea PMP: „Având în vedere dezbaterea care s-a iscat în ultima perioadă cu privire la amendamentele la legea grațierii, vreau să fiu cât se poate de sincer. Eu, în calitate de lider al grupului PMP din Camera Deputaților, nu am văzut aceste amendamente. De altfel, în cadrul partidului nu am discutat despre aceste amendamente. Consider că aceste amendamente nu sunt ale PMP, dacă ele vor fi depuse, le vom analiza și noi cu multă atenție, dar, cel mai probabil, acestea, dacă vor fi depuse, vor fi amendamente ale domnului președinte Traian Băsescu, și nu ale partidului”.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele