Bătălia din Donbas a început, a 55-a zi de război

1

Ofensiva pe scară largă a Rusiei în regiunea de est Donbas este în desfășurare, a declarat președintele Volodimir Zelenski. La rândul său, un oficial ucrainean a declarat că nu mai e niciun oraș, niciun sat unde să fii în siguranță în Ucraina.

Autoritățile ucrainene afirmă că în bombardamentele rușilor asupra mai multor orașe din țară au murit cel puțin 17 persoane, șapte dintre ele după ce mai multe rachete au lovit orașul Liov.

Ocolul făcut de un avion trimis de Moscova să recupereze diplomații expulzați din Spania și Grecia

Un avion trimis de Moscova pentru a-i lua pe diplomaţii expulzaţi din Spania şi din Grecia a fost nevoit să parcurgă o distanță de două ori mai lungă decât în mod normal, de 15.000 de kilometri, din cauza interdicţiilor care vizează zborurile din Rusia, arată datele FlightRadar.

Spania și Grecia au permis ca aeronava să poată intra în spațiul lor aerian, o excepție pentru ca diplomații ruși să poată fi expulzați. Celelalte țări însă nu au permis ca avioanele rusești să intre în spațiul lor aerian.

Astfel, avionul care a zburat din Moscova în Madrid și apoi în Atena, înainte să revină în capitala rusă, a parcurs o distanță de 15.136 kilometri, aproape cât cea a celui mai lung zbor, Singapore – New York.

269 de cadavre descoperite la Irpin au fost examinate de anchetatorii ucraineni

Anchetatorii ucraineni au examinat luni 269 de cadavre exhumate la Irpin, oraș-satelit al capitalei Kiev, a anunţat un responsabil al poliţiei locale. Cadavrele au fost descoperite după retragerea forţelor ruse la sfârşitul lunii martie.

„Până la ora actuală, am examinat 269 de cadavre”, a declarat Serhii Panteleiev, prim-adjunct al şefului Direcţiei principale de investigaţii a poliţiei ucrainene, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

O expertiză medico-legală este în curs de desfăşurare pentru a se stabili cauzele deceselor mai multor victime, a mai spus oficialul, arătând fotografii cu rămăşiţe umane puternic carbonizate.

SUA încearcă să sechestreze iahtul de peste 300 de milioane de dolari al unui oligarh apropiat de Putin

Biroul Directorului Procuraturii Publice (ODPP) a depus acte marţi la Înalta Curte din Fiji, încercând să oprească super-iahtul de 106 metri „Amadea” să părăsească apele Fiji.

Super-iahtul, deţinut de magnatul aurului Suleiman Kerimov şi valorând aproximativ 325 de milioane de dolari, este ancorat în Fiji de o săptămână.

Consilier al lui Zelenski: Nu a mai rămas nici un loc sigur în Ucraina

Igor Zhovkva, consilierul pe probleme de diplomație al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există „niciun singur loc” în Ucraina care să fie sigur acum după loviturile rusești de luni de la Liov.

„Nu a mai rămas nici un loc, niciun oraș sau sat, unde să fie în siguranță acum în Ucraina”, a declarat Zhovkva

„Asta încercau [rușii] să implementeze încă de la începutul războiului. Pentru că uite, ei nu se luptă doar cu militarii. Ei nu se luptă doar cu infrastructura militară. Se luptă cu ucrainenii civili”, a spus el.

El a făcut o pledoarie pentru ajutor militar suplimentar pentru ca Ucraina să poată „câștiga” războiul.

„Vă rugăm să susțineți Ucraina cu mai multe arme și vom putea câștiga”, a spus Zhovkva.

Zelenski: „Ne vom apăra”

„Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

„Vom lupta, oricât de mulţi soldaţi ruşi sunt aduşi aici. Ne vom apăra”, a spus el.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, anunţase şi el declanşarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

„Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi”, a declarat el pe Facebook. „Sunt lupte în Rubijne şi Popasna, lupte neîntrerupte în alte oraşe paşnice”, a adăugat el.

Vezi și: Ucraina vrea un sprijin de 50 de miliarde de dolari

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele