BCE şi-a revizuit ţinta de inflaţie

0
rata inflatiei
- Reclama -

Într-o schimbare majoră de politică, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit joi ţinta de inflaţie de la un nivel mai mic dar apropiat de 2% la 2%, urmând totodată să permită, dacă va fi necesar, ca creşterea preţurilor de consum să depăşească acest nive.

 

În ianuarie anul trecut, BCE a efectuat prima revizuire a politicii sale din 2003, dar implementarea măsurii a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19. Ideea a fost de a analiza cum să fie adaptate politicile şi instrumentele băncii centrale pentru a îndeplini principalul obiectiv al instituţiei, care este stabilitatea preţurilor.

Până acum, BCE acţiona astfel încât inflaţia să fie mai mică dar apropiată de 2%. În viitor, obiectivul oficial referitor la inflaţie va fi de 2%, urmând să ie permise şi depăşirile.

”Consiliul guvernatorilor consideră că stabilitatea preţurilor este menţinută cel mai bine prin ţintirea unei inflaţii de 2%, pe termen mediu. Această ţintă este simetrică, ceea ce înseamnă că deviaţiile inflaţiei de la această ţintă, negative şi pozitive, sunt indezirabile în egală măsură”, potrivit unui comunicat al BCE.

- Reclama -

Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat într-o conferinţă de presă că noua ţintă de inflaţie este ”clară şi uşor de comunicat”.

Lagarde a mai spus: ”Ştim că 2% nu va fi ţinta noastră constantă, ar putea ava loc o deviere moderată, temporară, în ambele direcţii, de la 2% iar acest lucru va fi în regulă. Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este orice deviere semnificativă, durabilă, de la ţintă, iar acest lucru va necesita o acţione puternică”.

Rezultatele la Bacalaureat au fost publicate

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele