BCE şi-a revizuit ţinta de inflaţie

0

Într-o schimbare majoră de politică, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit joi ţinta de inflaţie de la un nivel mai mic dar apropiat de 2% la 2%, urmând totodată să permită, dacă va fi necesar, ca creşterea preţurilor de consum să depăşească acest nive.

 

În ianuarie anul trecut, BCE a efectuat prima revizuire a politicii sale din 2003, dar implementarea măsurii a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19. Ideea a fost de a analiza cum să fie adaptate politicile şi instrumentele băncii centrale pentru a îndeplini principalul obiectiv al instituţiei, care este stabilitatea preţurilor.

Până acum, BCE acţiona astfel încât inflaţia să fie mai mică dar apropiată de 2%. În viitor, obiectivul oficial referitor la inflaţie va fi de 2%, urmând să ie permise şi depăşirile.

”Consiliul guvernatorilor consideră că stabilitatea preţurilor este menţinută cel mai bine prin ţintirea unei inflaţii de 2%, pe termen mediu. Această ţintă este simetrică, ceea ce înseamnă că deviaţiile inflaţiei de la această ţintă, negative şi pozitive, sunt indezirabile în egală măsură”, potrivit unui comunicat al BCE.

Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat într-o conferinţă de presă că noua ţintă de inflaţie este ”clară şi uşor de comunicat”.

Lagarde a mai spus: ”Ştim că 2% nu va fi ţinta noastră constantă, ar putea ava loc o deviere moderată, temporară, în ambele direcţii, de la 2% iar acest lucru va fi în regulă. Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este orice deviere semnificativă, durabilă, de la ţintă, iar acest lucru va necesita o acţione puternică”.

Rezultatele la Bacalaureat au fost publicate

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele