Beizadeaua premierului moldovean și obiceiurile de lux: acuzat de fraudă în Marea Britanie

0

Vlad Luca Filat, fiul fostului prim ministru moldovean, este acuzat că a folosit 390.000 de lire sterline dintr-un cont bancar fraudulos al tatălui său, pentru a plăti pentru stilul său de viaţă extravagant din Londra. Conturile bancare ale tânărului au fost îngheţate, iar autorităţile îi cer să returneze 500.000 de lire sterline, transmite mirror.co.uk.

Vlad Luca Filat şi-a finanţat stilul de viaţă de lux timp de mai mulţi ani, folosind fonduri de la trei bănci pentru care nu poate dovedi provienenţa. Tânărul, în vârstă de 22 de ani, este fiul fostului premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, care a primit nouă ani în închisoare în iunie 2016 pentru o fraudă în valoare de 772 milioane lire sterline, o optime din PIB-ul Republicii Moldova.

Vlad Filat, care s-a mutat în 2016 în cartierul de lux Knightsbridge din Londra, pentru studii, este obligat de autorităţi să returneze 500.000 de lire sterline. Agenţia Naţională pentru Combaterea Crimelor susţine că fiul lui Filat a plătit 390.000 de lire sterline pentru a închiria un apartament în Knightsbridge, un cartier unde preţul mediu pentru o locuinţă depăşeşte trei milioane de lire sterline.

Filat a distribuit mai mult poze pe reţelele de socializare, în care acesta poate fi văzut „bucurându-se de viaţă” la petreceri costisitoare în Saint Tropez, sudul Franţei. Într-una dintre poze, tânărul se alfă lângă un Jeep Mercedes, într-o zonă muntoasă.

Conturile bancare ale lui Vlad Luca Filat au fost îngheţate în mai 2018, iar autorităţile susţin că tânărul trebuie să returneze suma de 466.321 de lire sterline. Judecătorul Districtual, Michael Snow, de la Curtea Magistraţilor din Londra, declară că este „convins că fondurile folosite de Vlad Luca Filat provin de pe urma activităţilor infracţionale ale tatălui său”.

„În cazul de faţă, Vlad Luca Filat, nu a putut demonstra o sursă legitimă pentru provenienţa banilor, iar instanţa a determinat că acestea trebuie returnate”, susţine Rob MacArthur, purtător de cuvânt pentru Unitatea Internaţională pentru Corupţie, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Crimelor.

De asemenea, tânărul trebuie să plătească peste 4.000 de lire Agenţiei.

Sursa: Mediafax

Citește și Incendiu la cabana din Azuga a lui Andrei Năstase, beizadeaua lui Adrian Năstase

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele