BERD recomandă României schimbarea modelului de creștere economică, de la consum, la investiții

0

Matteo Patrone, director regional al BERD a spuzi azi, pentru Bloomberg, că România ar trebui să adopte un model economic diferit, dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum. Acesta a sugerat creșterea investițiilor și a gradului de absorbție a fondurilor europene.

 

„Autorităţile par să înţeleagă că e nevoie să schimbe modelul de creştere. Sperăm că acest lucru va fi pus în practică rapid”, susține Matteo Patrone.

De altfel, România a fost un soi de paradox anul trecut. Deși într-o situație turbulentă, cu trei premieri într-un singur an, a avut și cea mai mare creștere economică din UE, 8,8% în T3 și probabil în jur de 7% pentru tot anul.

Mari probleme cu infrastructura

În același timp, România are o problemă cronică în ceea ce privește infrastructura, kilometri de autostradă finalizați cresc în ritm agonizant de lent, pare că mai degrabă nu se vrea legarea provinciilor istorice cu autostrăzi.

În schimb se fac promisiuni, ultimele ale noului premier, Viorica Dăncilă, care a promis 350 de kilometri de autostradă și 250 de kilomentri de cale ferată în doi ani.

Legat de subiectul infrastructură, Matteo Patrone spune că există discuţii între instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană cu privire la nevoie de a dezvolta infrastructura din România.

BERD, a finanțat proiecte de circa 1,7 miliarde de euro în România, doar în 2007 fiind sprijinite 29 de proiecte cu o sumă de aproximativ 500 de milioane de euro.

Sursa: BERD recomandă României schimbarea modelului de creștere economică, de la consum, la investiții

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele