Biden: Rusia ar putea ataca Ucraina „în orice moment”

1
Sursa foto: Facebook/Sputnik

Președintele SUA Joseph Biden consideră că există riscul ca Rusia să atace oricând Ucraina, anunţă Casa Albă, subliniind că situaţia este „extrem de periculoasă”, astfel că secretarul de Stat, Antony Blinken, se va întâlni cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Opinia noastră este că aceasta este o situaţie extrem de periculoasă. În prezent, suntem într-o etapă în care Rusia ar putea lansa în orice moment un atac asupra Ucrainei„, a declarat marţi seară, conform publicaţiei „The Hill”, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, Jens Psaki.

Depinde de ruşi să decidă ce direcţie intenţionează să urmeze, dar consecinţele vor fi severe dacă nu urmează calea diplomatică„, a subliniat Psaki.

Astfel, secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va întâlni vineri, în oraşul elveţian Geneva, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat un oficial din cadrul Departamentului de Stat de la Washington. „Întâlnirea sugerează că diplomaţia poate că nu este moartă„, a afirmat oficialul de la Departamentul de Stat american.

În același timp, Rusia aşteaptă răspunsuri „concrete” din partea Statelor Unite la solicitările formulate săptămâna trecută, i-a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarului de Stat american, Antony Blinken. „În cursul conversaţiei telefonice, Serghei Lavrov a cerut răspunsuri concrete, pe fiecare articol, în cel mai scurt timp. Cei doi diplomaţi au evocat posibilitatea de a continua contactele în viitorul apropiat„, a comunicat marţi Ministerul rus de Externe.

Totodată, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a pledat, în cursul conversaţiei cu Serghei Lavrov, pentru găsirea unei soluţii „diplomatice” la criza din Ucraina şi a reafirmat angajamentul SUA în favoarea suveranităţii acestei ţări. „Secretarul de Stat a evidenţiat importanţa unei direcţii diplomatice pentru reducerea tensiunilor generate de acumularea profund îngrijorătoare a trupelor ruse în interiorul şi în jurul Ucrainei. Secretarul de Stat a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de suveranitatea Ucrainei şi faţă de integritatea teritorială a acestei ţări, subliniind că orice discuţie despre securitatea europeană trebuie să includă aliaţii din cadrul NATO şi partenerii europeni, inclusiv Ucraina„, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Blinken urmează să efectueze o vizită în Ucraina. Rusia este acuzată că a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie armată.

Rușii susţin că nu pregătesc niciun atac, denunţând însă intensificarea activităţilor militare NATO şi intenţiile de extindere spre est. Moscova solicită garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice și a Statelor Unite.

Amintim, NATO intenţionează să organizeze o nouă reuniune cu Rusia pentru găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi, a declarat marţi Jens Stoltenberg, secretarul general al organizaţiei.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele