BioNTech: omenirea este pregătită să înfrunte noile variante ale SARS-CoV-2

0
Coronavirus delta omicron

Omenirea este acum ”din ce în ce mai bine pregătită” să înfrunte noile variante ale SARS-CoV-2, virus alături de care va trebui să trăiască încă mulţi ani de acum încolo, a afirmat joi Ugur Sahin, directorul BioNTech, companie farmaceutică aflată la originea primului vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, informează AFP.

 

”Vor veni alte variante”, a afirmat Sahin într-o discuţie cu AFP întrucât ”virusul va continua să sufere mutaţii, iar alte variante circulă deja în lume”.

Dar ”învăţăm tot mai mult şi suntem din ce în ce mai bine pregătiţi”, a adăugat cercetătorul, potrivit căruia ”trebuie să acceptăm faptul că va trebui să trăim în următorii zece ani alături de virus”.

Laboratorul german pe care Sahin îl conduce a dezvoltat, în colaborare cu gigantul american Pfizer, unul dintre cele două vaccinuri ARN mesager disponibile în prezent pe piaţă. BioNTech pregăteşte o nouă versiune adaptată la varianta Omicron.

După primele valuri ale pandemiei, variantele Delta şi apoi Omicron s-au aflat la originea unor noi focare epidemice declanşate în numeroase ţări.

”Ajungem într-o fază în care societatea înţelege tot mai bine cum să facă faţă virusului”, a mai susţinut cofondatorul BioNTech.

Vezi și Studiu: vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate ridicată în rândul adolescenţilor

Datele unui studiu clinic în curs referitor la vaccinul adaptat pentru varianta Omicron vor fi disponibile ”efectiv” în martie, a mai precizat acesta.

El a declarat pentru publicaţia Bild că serul ar putea fi livrat în aprilie sau mai dacă este necesar, în contextul în care multe ţări preconizează relaxarea sau au renunţat deja la restricţiile împotriva pandemiei.

Europa renunță la restricții

Germania şi-a luat angajamentul ca până pe 20 martie să suprime ”o mare parte” din restricţiile în vigoare în prezent.

Multe ţări europene precum Marea Britanie şi Franţa au renunţat la numite restricţii legate de COVID-19, deşi contextul sanitar este în continuare tensionat. Ţările de Jos au anunţat marţi, iar Austria şi Elveţia miercuri calendarul de revenire progresivă la normalitate.

Norvegia şi Danemarca sunt în faze mai avansate şi au renunţat deja în ultimele săptămâni la cea mai mare parte dintre restricţii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele