BNR a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

0

Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în contextul în stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului la nivel internaţional au pus presiune pe inflaţie, a anunţat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În februarie, BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).Stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului au pus presiune pe inflaţie, potrivit lui Isărescu. ”Avem o stimulare a cererii peste ce poate economia să ducă. Apoi, avem factori externi, pe care nu putem să-i controlăm, precum creşterea preţului petrolului la nivel internaţional”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a avertizat că politica monetară poate doar să ofere mai mult timp în efectuarea de reforme structurale, nu poate rezolva toate problemele economiei. El a avertizat că, pentru perioada următoare sunt semnale mixte, iar România este încă deficitară la investiţiile la infrastructură.

Citește și: Testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale, la Spitalul Colțea

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele