BNR și Parlamentul: Isărescu refuză invitația la comisiile parlamentare

0

Invitația senatorului ALDE Daniel Zamfir către Mugur Isărescu și Marius Chirițoiu naște noi tensiuni între BNR și Parlament. Audierea în comisiile de specialitate din data de 29 ianuarie rămân în incertitudine.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu și-a asumat o decizie cu privire la potențiala prezență a acestuia în comisiile parlamentare, audierea fiind programată pentru marți. Dan Suciu a declarat că invitația primită are semnătura senatorului ALDE Daniel Zamfir, acesta nereprezentând comisia ce se ocupă direct de BNR:

„Încă nu este o decizie. dar invitaţia care a venit la BNR este semnată de domnul Zamfir în calitate de preşedinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisiei Finanţe- Bănci este aceeaşi semnătură, a domnului Zamfir, care nu reprezintă Comisia care se ocupă direct de BNR. Aşa că pană să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui că răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe- Bănci pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spaţiul public, domnul Zamfir acuză BNR de o aşa-zisă manipulare a ROBOR, un non-subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei şi să nu se creeze aşteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie.”

Acest demers este o urmare a declarației lui Daniel Zamfir, acesta anunțând că pe data de 29 ianuarie vor fi audiați Mugur Isărescu și Marius Chirițoiu în calitate de președinte a Consiliului Concurenței. Celor doi li se solicită explicații cu privire la calculul ROBOR-ului. Parlamentul solicită Băncii Naționale a României să stopeze mecanismul artificial de calcul al acestui indice.

BNR comunică faptul că acuzațiile venite din partea lui Daniel Zamfir și a lui Gheorghe Piperea sunt lipsite de fundament, având la bază o serie de neadevăruri și neînțelegeri grave legate de o așa-zisă implicare a BNR în piețele financiare interbancare. Prin urmare, BNR consideră că nu sunt motive pentru care să se răspundă afirmativ la solicitarea senatorului Daniel Zamfir.

Săptămâna trecută, senatorul PNL Florin Cîțu a declarat că invitația lansată către Banca Națională nu este oficială deoarece nu respectă Regulamentul Senatului:

„Domnule guvernator Mugur Isărescu, eu senatorul Florin Cîţu, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, vă anunţ că invitaţia pe care v-o face domnul inginer Zamfir, specialist ocazional în finanţe şi bănci, pe la toate televiziunile pe unde se duce, nu este oficială pentru că nu respectă regulamentul Senatului. Nu toate ideile domnului inginer Zamfir se materializează automat în demersuri oficiale, ci doar acelea care sunt propuse spre aprobare membrilor comisiei şi apoi votate de membrii comisiei. Cum nu este cazul acestei invitaţii, puteţi să o ignoraţi şi să consideraţi că a făcut un abuz în serviciu.”

SURSA: MEDIAFAX

Citește și Mugur Isărescu: ROBOR este în scădere de 2 luni, fără vreo legătură cu „taxa pe lăcomie”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele