Bojdeuca lui Creangă va fi restaurată

1
ion.creangă

Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) va putea fi vizitat gratuit pe 4 ianuarie 2022, ultima dată înainte de începerea lucrărilor de restaurare care vor dura 2 ani, informează instituţia.

 

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Casa cu trei odăi, acoperită cu stuh, şi în ogradă cu fântână l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. „Poveştile” şi „Amintirile din copilărie” au fost scrise în locuinţa botezată de scriitor bojdeucă. În vara şi toamna anului 1876, a locuit aici şi Mihai Eminescu.

În peste un secol de existenţă, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări şi renovări.

Prima acţiune a debutat în anul 1915 şi s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu. În anul 1936 a avut loc o nouă restaurare şi s-a construit o clădire în curtea Bojdeucii, necesară îngrijitorului care locuia în muzeu. În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, Bojdeuca a avut mult de suferit, iar în 1942 s-a aprobat material gratuit de la Mănăstirea Neamţ pentru refacerea acesteia.

În 1966 a avut loc o reprofilare a Bojdeucii care urmărea evocarea modului de viaţă şi atmosfera în care crea scriitorul prin etalarea obiectelor originale, precum şi o serie de reconstituiri de completare a interiorului şi de întregire a ambianţei. În primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului Bojdeucii, s-a desfăşurat o nouă reparare şi reorganizare.

PSD nu este de acord cu cu obligativativitatea certificatului COVID

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele