După mai puțin de o zi la conducerea PNL, Ilie Bolojan a reușit să stârnească disensiuni printre primarii partidului. Aceștia sunt, spun surse din zona liberală, supărați că nu au fost consultați despre sprijinirea ”necondiționată” a Elenei Lasconi la alegerile pentru prezidenția României.
Bolojan pare însă de neclintit în tentativa sa de a reforma statul român, unul clientelar politic, plin de angajați de partid, de soți, soții și copii angajați pe criterii clientelare.
Noul șef al PNL, Ilie Bolojan spune că discutat azi cu liberalii din conducerea restrânsă a partidului ce vor ”propune românilor pentru alegerile parlamentare” pentru că românii au dat un vot de blam lumii politice, ”din cauza prestației în funcții și cum funcționează serviciile statului” a spun Bolojan.
Bolojan: Trebuie să dăm un răspuns și PNL își propune
- o reformă a lumii politice: nu ai nicio legitimitate să ceri oamenilor să ia anumite măsuri dacă nu le faci demonstrația că faci ce le ceri lor.
- în primele 6 luni va propune reducerea numărului de parlamentari conform referendumului la 300. Totul va fi aprobat într-o ședință BPN vineri. Vrem să știe și PNL că nu vrem să ne facem de rușine. Noi vom propune, vedem dacă se aprobă, dar dacă nu se iau în următorul an, e greu de crezut că se vor realiza.
- e nevoie să reducem cheltuielile cu demnitarii: mai puțini demnitari, miniștri.
- reducerea subvențiilor pentru partide
- sinecurile trebuie eliminate. Niciun om care e în post de conducere nu trebuie să mai ocupe acest post decât dacă e competent și face ceva pentru banii pe care îi primește.
- reforma statului presupune în primul rând reforma Guvernului, dereglementarea, debirocratizare și simplificare, și descentralizarea și creșterea eficienței administrației
- putem desființa agenții de reglementare
- e nevoie să reducem numărul de ministere, de instituții deconcentrate, structurile piramidale ineficiente
- insule unde să funcționeze jocurile de noroc
- reorganizarea administrativă: reducem numărul de localități mici sau le menținem și reducem cheltuielile
- Suntem singura țară care îți pensionează judecătorii la 50 de ani. Când ajungem cu un judecător în plenitudinea cunoștințelor, noi îl pensionăm. Sunt convis că se poate adopta o decizie cât mai repede posibil ca să revenim la valorificarea experienței acestor oameni.
- PNL va susține politicile de creștere economică. Nu suntem susținătorii intervențiilor care perturbă piața.
- PNL trebuie să susțină proiectele mari de infrastructură. Nu vom putea dezvolta zona de est a României dacă nu avem autostrăzi. Județele din vest nu o duc mai bine pentru că primari mai buni neapărat, ci pentru că investițiile se opresc unde se opresc autostrăzile.
- Să susținem companiile care duc produse la export.
- Trebuie să susține irigațiile și acumulările de apă, procesarea, ambalarea și depozitarea.
- Trebuie să avem grijă să nu creăm inechități în zona pensiilor
- E greu să spunem acum dacă există posibilitatea unui guvern de uniune națională (cu PSD și USR), cred că sunteți conștienți că rezultatul votului va decide ponderea parlamentară. După alegeri vom începe discuțiile, în funcție de configurația și programele partidelor. Dacă avem o pondere mare eu consider că trebuie să fim la guvernare, dar nu vom intra numai pentru ca unii să fie miniștri și secretari de stat, cu ca să facem lucrurile din programul nostru. Dacă nu le putem face, mai bine rămânem în opoziție
- E greu să spun acum ce scor va lua PNL. E evident că PNL a decontat la alegerile prezidențiale prin prestația avută, ceea ce a impus această schimbare de conducere. Vom vedea ce vor spune electorii și simpatizanții noștri
- N-am venit să ocup funcții, ci să ofer soluții pentru probleme
- Nu cred că cei din Diaspora trebuie tratați separat, sunt românii noștri care n-au plecat din țară de bine. Dacă ei ar sesiza că lumea politică se comportă decent, că face lucruri bune, dacă ar avea venituri, n-ar pleca din țară
- Dacă grupurile PNL nu vor susține toate aceste chestiuni, eu voi demisiona din funcția de președinte PNL