
Alegătorii din Marea Britanie doresc acum să se alăture Uniunii Europene, arată un sondaj realizat de Savanta ComRes.
Rezultatele indică faptul că lipsa de bunuri și disputa cu Bruxelles-ul au alimentat deziluzia față de Brexit.
O creștere de patru puncte a sprijinului pentru inversarea referendumului din 2016 care a decis Brexitul, înseamnă că 53% dintre britanicii cu drept de vot susțin calitatea de membru al UE, iar 47% doresc să rămână în afara UE, potrivit sondajului citat de The Independent.
Datele analizate mai arată că unul din zece alegători vrea să se alăture blocului comunitar, în timp ce 40% dintre adulți susțin un nou referendum în următorii cinci ani.
În mod surprinzător, este al doilea sondaj din ultimele zile care a produs aceeași marjă de șase puncte în favoarea aderării la UE – la aproape un an după încheierea Brexitului.
Savanta ComRes a subliniat „dezvoltarea impulsului către o majoritate care ar vota acum pentru aderarea la UE”, în ciuda faptului că niciun partid politic nu susține această politică.
„Probleme precum lanțurile de aprovizionare întrerupte și disputa cu colegii lideri europeni cu privire la pescuit și vaccinuri s-ar putea să fi trecut, deși rezultatele sunt încă pe marginea cuțitului”, a spus directorul de cercetare Chris Hopkins.
El a subliniat că 77% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani susțin reintegrarea în UE. Totodată, 80% dintre cei care nu au votat în 2016, își doresc o reîntoarcere în blocul comunitar.
„Povestea despre Brexit nu va dispărea prea curând. Toți ochii vor fi ațintiți asupra celor care nu au votat în 2016 și asupra alegătorilor mai tineri care poate nu au avut ocazia să o facă. Aceștia sunt în mare măsură în favoarea ca Regatul Unit să devină din nou membru UE”, a subliniat Chris Hopkins.
Sondajele apar pe măsură ce daunele economice de la părăsirea UE devin mai clare. Biroul pentru Responsabilitate Bugetară a declarat că PIB-ul Marii Britanii va scădea cu 4%, de două ori pierderile din cauza pandemiei de Covid.
De când ceea ce Boris Johnson a numit acordul său comercial „excelent” a intrat în vigoare la 1 ianuarie, exportatorii au protestat împotriva costurilor și barierelor uriașe, care au eliminat 17 miliarde de lire sterline din comerț în doar trei luni.
De asemenea, miniștrii au fost forțați să admită că Brexit-ul a fost o cauză-cheie din spatele penuriei de alimente și combustibil din toamnă – care au pus în pericol livrările de Crăciun.
Sondajul Savanta ComRes a intervievat 2.231 de adulți din Marea Britanie și a fost efectuat între 5 și 7 noiembrie.