Bucureștiul va avea trenuri pe hidrogen, la fiecare oră, spre Pitești sau Târgoviște

1
- Reclama -

Un prim lot de trenuri pe hidrogen vor circula în România spre Pitești, Curtea de Argeș, Târgoviște sau Craiova, anunță ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu recunoaște, însă că infrastructura încă nu există, fiindcă este încă „în proiect”.

Tot acesta fost întrebat despre achiziția celor 12 automotoare și pe ce rute vor circula:

Finanțarea e din PNRR, aproape un miliard de euro și rutele sunt spre aeroportul Otopeni, spre Pitești, Curtea de Argeș, Târgoviște și Craiova și mai este tren cu hidrogen în zona Banatului, spre Reșița”, a răspuns ministrul.

Invitat la Antena 3, Grindeanu a spus că nu avem deja infrastructura pentru aceste trenuri: „Sunt în proiect și sunt finanțate prin PNRR. S-a trecut de etapa importantă de avizare în Comitetul Tehnico – Economic al Ministerului Transporturilor”.

- Reclama -

Tot luni, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunța că au fost avizați indicatorii de investiție pentru achiziția primelor trenuri pe hydrogen, nepoluante:

Proiectul pilot, implementat prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vizează achiziția a 12 automotoare de 160 de locuri, precum și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung. Proiectul pilot privind utilizarea automotoarelor în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, în cadrul obligației de serviciu public de transport feroviar de călători pe liniile CF neelectrificate va deservi prin servicii cu frecvență ridicată rutele din nordul Municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Datorită fiabilității noilor vehicule trenurile vor ajunge și până în județele Olt și Dolj”.

Prin urmare, noile garnituri vor asigura rutele și timpii următori:

– Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni.

– Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu.

– Trenuri la o oră între București – Găești – Pitești.

– Trenuri la o oră între București și Târgoviște.

– 4 trenuri pe zi între București – Slatina – Craiova prin Pitești. Automotoarele vor permite îmbarcarea călătorilor cu bicicleta și accesul pe rampe pentru persoanele cu dizabilități, mai anunță secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele