Buget de Stat 2021: creștere economică de 4,3% și un deficit cash de 7,16% din PIB

1

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună pentru a dezbate proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.

 

La dezbaterile generale asupra celor două proiecte de buget, Guvernului i se alocă 50 de minute, iar grupurile parlamentare vor avea la dispoziţie 78 de minute, câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Astfel, PSD va avea la dispoziţie 26 minute, PNL – 22 minute, Alianţa USR PLUS – 13 minute, AUR – 8 minute, UDMR – 5 minute, minorităţile naţionale – 3 minute şi parlamentarii neafiliaţi – un minut, a informat Orban.

Bugetul de Stat 2021

• creștere economică de 4,3%
• produsul intern brut: 1.116,8 miliarde lei
• inflația medie anuală de 2,4%
• curs valutar de 4.89 lei/euro
• câștigul salarial mediu brut de 5.380 lei/lună

Bugetul pe 2021 este construit pe un deficit cash de 7,16% din PIB.

• Deficitul în termeni ESA este estimat la 8,23% din PIB, față de 9,1% din PIB estimat în 2020,
realizând o ajutare a acestui deficit de aproximativ un punct procentual din Produsul Intern Brut, urmând o ajustare medie anuală în jur de 1,7 puncte procentuale din Produsul Intern Brut până în anul 2024 când estimăm un deficit ESA de 2,9% din PIB.
• 2021 este primul an în care are loc o ajustare a țintei de deficit ESA, pas important pentru revenirea în mod gradual la ținta de deficit bugetar sub 3% din PIB prevăzut în Tratatul de la Maastricht, revenire prevăzută pentru anul 2024.
• Pe termen mediu (2021 – 2024), în condiții de consolidare fiscală, datoria guvernamentală brută, conform metodologiei UE se va menține la un nivel sustenabil ce nu va depăși 55,0% din PIB, sub nivelul de 60% din PIB, pentru anul 2021 fiind estimată la 52% din PIB.

 

Cîțu a ironizat parlamentarii PSD

Premieru Florin Cîțu i-a ironizat pe parlamentarii PSD, cărora le-a transmis să ia o foaie și un pix și să își ia notițe din prezentarea pe care o face bugetului pentru anul în curs.

„Stimaţi colegi ai coaliţiei, colegi din PNL, fără modestie, vă spun că acest buget este cea mai importantă realizare de când am început această guvernare. (…) Este primul buget al acestui mandat de patru ani al acestei guvernări de centru-dreapta şi o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes şi o să mă bat, în primul rând, pentru o viaţă mai bună pentru toţi românii. O să reuşim doar dacă rămânem uniţi şi ne concentrăm exact pe acele de obiective care ne-au adus împreună – reformă şi investiţii”, a transmis prim-ministrul.

„Fac apel să respectaţi Regulamentul celor două Camere. Probabil că păpuşile pe care le-aţi adus sunt păpuşile pe care le-aţi manipulat 30 de ani în administraţie şi guvernare şi păpuşile cu care i-aţi confundat pe români. Mă puneţi în situaţia de a cere chestorilor să instituie ordinea şi regulamentul în sală. Domnilor de la PSD vă rog să vă comportaţi civilizat, să lăsaţi circul deoparte”, a spus Orban.

După ce PSD-iștii au început să strige în sală cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii, iar premierul Cîţu le-a transmis că probabil vor şi ei alocaţii.

„Nu aţi depăşit vârsta copiilor. Ştiam că alocaţiile sunt pentru copii, nu pentru parlamentari. Veţi primi alocaţie, însă trebuie să vă înscrieţi la şcoală”, a mai spus prim-ministrul.

Şeful Executivului a încheiat, spunând: „Românii trebuie să ştie că PSD ţipă aici în parlament nu pentru că nu sunt de acord cu el, ci pentru că nu îl înţeleg. Sunt disperaţi şi îşi dau seama că nu vor mai putea fura, timp de 4 ani de zile. Ţipă şi înjură şi pentru că cineva are curajul în 30 de ani – ajunge!”.

Ciolacu, nervos, i-a vorbit premierului despre vizita lui Barna la OLAF

Declarațiile Președintelui PSD, Marcel Ciolacu:

 • Domnule prim-ministru, ca de fiecare dată eu v-am ascultat cu mare atenţie, eu un mincinos mai patologic ca dvs nu cred că am cunoscut vreodată.
 • Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dvs fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum premier.
 • Ştiţi şi dvs şi şeful dvs, domnul Orban, domnule Orban cred că sunteţi ultimul brontozaur în politică, nu mai există niciun om cu atâta vechime în politică, ştiţi la fel de bine ca mine că PSD nu a guvernat 30 de ani în România. Sunt amantele şi politrucii dvs în Guvern.
 • Am înţeles că PSD fură din buget. Eu îmi aduc aminte de Unifarm, nu era PSD formaţiunea politică care ne-a ţinut pe toţi în casă, în timp ce voi furaţi. Toate dosarele sunt la DNA, Curtea de Conturi.
 • Chiar nu ţi-e ruşine să vii să spui că noi furăm?
 • Vezi cine a fost la OLAF şi să îl rogi să dea cu subsemnatul, prietenul tău de coaliţie.
 • Bugetul pe care l-aţi prezentat e o ruşine pentru România, e un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în Sănătate şi Educaţie, sau să creşteţi alocaţii şi pensii, conform legilor în vigoare. Acesta e bugetul austerităţii şi veţi fi judecat de români pentru asta
 • Eu, în schimb, domnule Cîţu nu mă aşteptam să veniţi cu un buget care încalcă legea, tocmai dvs care vă războiaţi cu Al Capone.
 • Împărţirea banilor discreţionat din buget este o infracţiune, domnule Cîţu.
 • E o premieră absolută anexa bugetar 7.03, nimeni nu şi-a permis în 30 de ani să vină cu o anexă direcţionată doar pentru anumite formaţiuni politice.
 • Întotdeauna aceste lucruri s-au dezbătut în Parlament şi s-au adoptat în Parlament. Vrem să ştim criteriile pe care le-aţi folosit şi cine a justificat aceste alocări.
 • Nu aţi avut bani de pensii, de alocaţii, pentru mineri, pentru profesori, în schimb aţi avut 380 milioane să daţi la PNL, USR şi UDMR

Declarațiile senatoarei PSD Gabriela Firea:

 • Ludovic Orban ne-a transmis doamnelor din sală să fim iubite și fericite. Cu iubirea sper să ne descurcăm, haideți să vorbim despre fericire
 • femeile vor fi foarte fericite dacă veți vota amendamentul PSD care prevede majorarea alocațiilor pentru copii
 • mă așteptam de la Cîțu să folosească cuvântul investiții de 30 de ori, nu PSD de parcă ar fi în campanie electorală

 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele