Bugetul pe 2017: Salariul minim crește, bugetarii primesc o majorare de 20%, iar pensia minimă crește la 520 de lei!

Executivul a definitivat proiectul de buget pentru acest an, construit pe o creștere economic de 5,2% și un deficit de 2,99% din PIB.

0
buget
buget
- Reclama -

În buget sunt incluse majoritatea măsurilor sociale anunțate în programul PSD, cum ar fi creșterile de salarii la bugetari și majorarea pensiilor, dar și anularea celor 102 taxe, de la începutul anului, a comunicat Ministerul Finanțelor.

O măsură blamată de români de care nu se reamintește în comunicat este eliminarea plafonului pentru perceperea CAS și CASS la cinci salarii medii pe economie.

Creșteri salariale

Astfel, de la 1 februarie salariul minim crește la 1.450 de lei. Cei care vor avea parte de alte majorări salariale sunt:

–    personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administrației publice locale, care beneficiază de la 1 februarie 2017 de  o majorare salarială de 20%.
–    personalul din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, care beneficiază de o majoare a salariului brut tot de 50%, de la 1 februarie,
–    pensia minimă se majorează de la 1 martie de la 400 de lei, la 520 de lei,
–    de la 1 iulie 2017, punctul de pensie va crește cu 9%, ajungând la 1.000 de lei,
–    studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a,
–    cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse și protecție socială a studenților se stabilește la 201 lei/lună pe perioada derulării activităților didactice/student de la învățământul cu frecvență, fără taxă de studii,
–    vor fi scutite de impozit  pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei și va fi eliminată obligația pensionarilor de a plăti contribuții sociale de asigurări de sănătate.
În ceea ce priveste investițiile, nivelul acetora este estimate la 4,2% din PIB.

Facilități pentru mediul de afaceri

Începând cu 1 ianuarie 2017, scutirea impozitului reinvestit se va aplica nelimitat în timp. Alte măsuri:
–    de la februarie 2017, va fi majorată limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.
–    a fost stabilită o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați și a fost eliminată cota de impozit de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat.

- Reclama -

Executivul reamintește și că au fost eliminate cele 102 taxe, dintre care cele mai importante sunt timbrulde mediu și taxa radio-tv.

În 2017, Ministerul Apărării Naționale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB.

Majorările salariale de anul acesta se regăsesc în creșterea bugetelor Ministerelor Educației Naționale, al Muncii și Justiției Sociale, al Culturii și Identității Naționale, dar și în cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, mai scrie în comunicat.

Iohannis va avea mai puțini bani

Potrivit proiectului de buget, preşedintele Klaus Iohannis va avea la dispoziţie cu 1,9% mai puţini bani pentru deplasări, iar fondurile pentru protocol scad cu 15,6%.
Dintre ministere, cea mai mare scădere ca valoare este înregistrată de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, cu un buget total de 7,1 miliarde lei, în scădere cu 14,5% faţă de nivelul din 2016.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are cea mai mare creştere ca valoare a bugetului, la 17,3 miliarde lei, nivel cu 83,4% mai mare faţă de 2016, în principal ca urmare a efectuării în 2017 a unor plăţi din anii precedenţi şi recuperate în anul curent la buget. La acest capitol bugetar, cheltuielile sunt de 17 miliarde lei, mai mari cu 144,6% faţă de nivelul din 2016, scrie news.ro.

Dintre instituţii, principala modificare este la bugetul Societăţii Române de Televiziune (TVR), care primeşte 950 milioane lei, cu 662% mai mult faţă de 2016, când bugetul instituţiei a fost de 124,7 milioane lei.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele