Bulgaria a scăpat de gazul rusesc / România speră o parte din gazul azer

0
gazoduct Trans-Adriatic (TAP)

Construcția gazoductului IGB între Grecia și Bulgaria în valoare de 220 de milioane de euro a fost finalizată și va fi conectat la sistemul unificat al gazoductului Trans-Adriatic (TAP).

 

Acesta este motivul pentru care premierul Nicolae Ciucă se află astăzi în vizită de lucru în Grecia. Oficialul român speră ca o parte din gazul trimis de azeri prin conductă să ajungă și în România.

Citește Premierul Ciucă, în vizită de lucru în Grecia

Funcționarea instalației este programată să înceapă luna aceasta. Lansarea va oferi Bulgariei o cale de ieșire din criza gazelor provocată de Federația Rusă.

Bulgaria s-a confruntat cu probleme energetice datorită poziției sale de principiu în ceea ce privește cooperarea cu Federația Rusă.

Țara a refuzat să urmeze indicația Rusiei și să plătească gazul în ruble. Ca urmare, alimentarea cu gaze a fost întreruptă.

Vezi și După ce Rusia a oprit livrările în Polonia și Bulgaria, prețul gazelor naturale în Europa crescut

Finalizarea construcției deschide posibilitatea ca Bulgaria să primească gaz din Grecia de la terminalul de distribuție a gazului lichefiat (GNL Alexandroupolis), care va ajunge din Azerbaidjan.

Capacitatea conductei este de 3 miliarde de metri cubi, iar cererea Bulgariei este de 1 miliard. Partea azeră declară că este pregătită să garanteze livrările în totalitate.

Din iunie 2022 a început pomparea de testare a gazului azer prin gazoductul Grecia -Bulgaria. Se știe că, ca parte a șantajului cu gaz, „Gazprom” a încetat să livreze gaze către Bulgaria din luna aprilie.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele