Ursul care a rănit o turistă ar putea fi împuşcat printr-o eventuală decizie a ministerului mediului

0

Un urs care trăiește pe malul lacului Sfânta Ana ar putea fi mutat sau chiar împuşcat, după ce la sfârşitul săptămânii trecute a rănit o turistă din Ungaria. Consiliul Județean Harghita a cerut Ministerului Mediului să aprobe una din aceste două măsuri. Animalul este obişnuit ca turiştii să-i dea de mâncare, spun reprezentanţii Rezervaţiei Naturale.

Ursuleţul Şoni este mascota lacului Sfânta Ana. Are doi ani şi jumătate şi a fost lăsat să se descurce singur de către mama lui. Localnicii spun că ursul este învăţat de mic cu oamenii, care îi dau de mâncare.

“Ursul este OK. Nu este periculos. Nu au fost situaţii periculoase. Lacul este minunat, şi am am înţeles că ursul poate să înoate aici în acest lac. Nimeni nu are voie să înoate, dar ursul poate” au declarat unii localnici.

” Încercăm să înconjurăm lacul. Sper să nu ne întâlnim cu domnul urs sau doamna ursoaică” au mai spus ei.

Vineri, o turistă venită de la Budapesta l-a ademenit cu mâncare pentru a face o poză cu el, iar când hrana s-a terminat ursul a atacat în speranţa că mai face rost. Femeia a ajuns la Spitalulul din Miercurea Ciuc cu o rană serioasă la picior.

“Doamna a dat Kurtocs Kolacs la urs, lui Şoni. După ce nu a mai avut ce să îi dea, a ciupit” a declarat Kerstes Ladislau Ştefan, custodele rezervaţiei.

“Nu a fost semn de atac. Dacă un urs muşcă piciorul rupe osul şi sfârtecă carnea. Selfie faci la televizor sau cu soţia, nu cu ursul”, a  mai spus custodele rezervaţiei.

Chiar dacă acesta este primul incident grav în care ursuleţul a fost implicat, autorităţile au luat decizia de a trimite o solicitare către Ministerul Mediului.

Citeşte şi Graţiela Gavrilescu a semnat ordinul pentru uciderea urșilor!

În ultimii ani, ministerul mediului a luat o cel puţin câteva decizii controversate pe mai multe planuri.

Sper exemplu, în primăvara anului 2015, Graţiela Gravilescu, ministru al mediului şi la acea vreme, a luat decizia de mutare a unui cuib de breze.

La vremea respectivă, un localnic din Schitu Goleşti convingea autorităţile să mute un cuib de barză care se afla pe un stâlp din curtea sa.

Bărbatul se plângea că berzele îi deranjează liniştea, fac mizerie şi i-au distrus grădina, iar plângerea sa ajungea la Ministerul Mediului. Ministrul Graţiela Gavrilescu  a semnat la momentul respectiv un ordin, iar cuibul a fost mutat la 600 de metri distanţa.

Atunci când barza s-a întors din ţările calde, s-a dus pe stâlpul unde ştia că are cuib şi, fiindcă nu l-a găsit, s-a mutat pe un alt stâlp, situat la 20 de metri distanţă.

De asemenea, tot ministrul mediului Graţiela Gravilescu găsea ca soluţie la problema legată de cei câţiva urşi care se apropie de gospodăriile oamenilor în unele localităţi aflate în munţi, împuşcarea lor, dând ordin pentru împuşcarea a 140 de urşi.

În România, în anul 2016, un pui de urs care fugea speriat pe străzile oraşului Sibiu era împuşcat fără milă de autorităţi, deşi mai multe organizaţii pentru protecţia animalelor declarau la momentul respectiv că ursul nu reprezenta nici un pericol pentru oamenii aflaţi în jur.

Chiar şi în eventulitatea unui pericol mai mare existau multe alte soluţii la îndemână, precum cea de tranchilizare a lui.

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele