Cabanele montane din România sau ce a mai rămas din ele

0
cabana-caraiman

Infrastructura cabanelor montane din România este un dezastru, lisește cu desăvârșire, la fel ca în multe alte cazuri. Avem munți spectaculoși, cu izvoare limpezi, flori de colț, capre negre care aproape vin să-ți mănânce din rucsac și cabane care se transformă în ruină pe zi ce trece pentru că lăcomia, hoția și nesimțirea sunt mai mari decât crestele montane.

Cabana Caraiman, de unde poți admira poate cel mai frumos peisaj din Bucegi, numită, pe bună dreptate, “Perla Bucegilor“, se află pe marginea prăpastiei la propriu. Timp de aproape 80 de ani a fost adăpost şi loc de odihnă pentru drumeți, însă acum stă să cadă.

Turistă: “Toate cabanele din Bucegi sunt praf! O nenorocire, o nenorocire sunt. Asta e închisă, Cuibul Dorului e închisă, Mioriţa e închisă, Babele în situaţia în care e, mai e şi mizeria de la Omu. Deci e o nenorocire peste tot!”

George Haiduc, șeful Salvamont Bușteni: “Atunci când astfel de obiective au fost trecute din patrimoniul sau din administrarea statului în cel privat trebuiau puse niște condiții să păstreze profilul. Atâta vreme cât e construită cabana, să fi rămas cabana. Pentru că e nevoie să te odihneşti, să te hidratezi, să te adăposteşti în caz de vreme rea.”

Citește și: Mâncare stricată, descoperită de inspectori pe litoral

În aceeași situație se află și Cabana Babele care, deși se află în circuitul turistic, nu oferă cazare. Cabana a fost construită în urmă cu 80 de ani de o asociație a iubitorilor de munte. Ajunsă în proprietate privată, clădirea se ruinează pe zi ce trece.

Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: “Nu avem cu cine să lucrăm, asta e marea problemă a noastră. Nu avem angajați, nu mai vin.”
Reporter: Ce o să se întâmple cu clădirea asta?
Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: Știu eu ce o să se întâmple peste 10 ani?
Reporter: Păi e a dumneavoastră, nu aveți un plan?
Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: Ei, au căzut fabrici, s-au închis fabrici, vedem acum.”

Aşadar, turiştii care vin să viziteze Babele şi Sfinxul găsesc cu greu un loc de cazare. O alternativă ar fi la Vârful Omu. Cabana are 30 de locuri, dar turiştii care au trecut pe aici spun că au rămas cu amintiri neplăcute.

Sursa: Pro TV

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele