petrom omv

Câciu: OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate

Stefan Alexiu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat duminică că OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate. ”Aşteptaţi luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit. Despre ministrul Energiei, Virgil Popescu, Câciu a spus că în general au un dialog în general, dar pe acest subiect al taxei de solidaritate nu au avut un dialog, potrivit agenției de presă News.ro.

Vezi și PSD vrea mai mulți bani de la companii printr-o taxă de ”solidaritate”

”Eu rămân la ceea ce am spus, va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească şi dacă ar vrea pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a precizat că vor mai fi discuţii şi cu Comisia Europeană, ca să fie lucrurile şi mai clare. ”Comisia înleles toate scăpările din Regulament, am şi spun că ar trebui să revină cu o clarificare la regulament”, a spus Câciu.

Despre o altă companie, Black Sea Oil & Gasse, ministrul a spus că şi aceasta se încadrează în Regulamentul european.

”Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de finanţe sau pe la miniştrii de finanţe din statele membre. Trebuie înţeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul ( la miniştri Energiei, nr), nu la finanţe”, a spus ministrul, arătând că ar fi fost corect să treacă şi pe la ECOFIN.

Întrebat dacă a comunicat cu colegul său Virgil Popescu, de la Energie, Câciu a spus: ”Noi avem dialog în general, pe acest subiect nu am avut un dialog, pe contribuţia de solidaritate. Nu pot să întorc timpul. (..) Suntem într-un dat. Mă întrebaţi dacă ar fi trebuit să… Nu pot să dau timpul înapoi, poate ar fi fost bine să ne tragem unul pe altul de mânecă, dar în momentul de faţă nu pot să spun decât că nu s-a întâmplat aşa”.

Citeste si...  OMV Petrom şi Naftogaz au semnat o înțelegere

Despre speculaţiile că nu s-a dorit ca OMV Petrom să plătească această taxă, ministrul a răspuns: ”Total fals, resping categoric ca ministru de finanţe şi a făcut-o şi premierul, această ordonanţă a fost asumată la nivelul întregii coaliţii, a fost avizată şi de ministrul energiei şi de ministerul de externe şi cel de justiţie. Resping categoric orice fel de intenţie de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva, aveţi în faţă pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliţie şi guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”, a spus ministrul.

Despre veniturile pe care statul le estimează din taxa de solidaritate, ministrul Câciu a spus că ”este de 3,9 miliarde lei, în total” în timp ce din supraimpozitare s-au strâns 15 miliarde.

La finalul anului trecut Guvenul României a legiferat o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021, în cuantum de 60%.

OMV Petrom a anunțat că această taxă nu i se aplică, din moment ce, potrivit regulamentului european, mai puțin de 75% din cifra sa de afaceri din 2022 a fost obșinută din domeniile supuse taxării, respectiv extracția de țiței și gaze și rafinarea.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *