Cade și statuia generalului Lee în războiul corectitudinii politice

0

O statuie din rotonda Capitoliului a generalului confederat Robert E. Lee va fi înlocuită cu o statuie care o reprezintă pe activista pentru drepturi civile ale persoanelor de culoare Barbara Johns, care a jucat un rol major în desegregarea şcolilor publice din Statele Unite.

 

Johns avea 16 ani când şi-a condus colegii de clasă de la un liceu cu elevi afro-americani din Virginia pentru a protesta faţă de condiţiile care nu respectau standardele, marş care a condus la un proces încheiat la Curtea Supremă a Statelor Unite, în 1954, cu o decizie care a declarat segregarea ilegală.

Statuia, oferită de statul Virginia, o va înlocui pe cea ca generalului Robert E. Lee, comandant al Armatei Statelor Confederate şi a Armatei Virginei de nord, în timpul războiului civil american.

”Congresul va continua munca noastră de a scăpa Capitoliul de omagiul urii, în cadrul luptei noastre de a pune capăt flagelului rasismului în ţara noastră. Nu este loc pentru celebrarea bigotismului Confederaţiei în Capitoliu sau în oricare alt loc de onoare din ţara noastră”, a afirmat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, într-un comunicat. În Statele Unite s-au amplificat presiunile pentru înlăturarea steagurilor, statuilor, însemnelor stradale şi altor elemente în onoarea militarilor şi liderilor politici ai Confederaţiei.

Slujbe de pomenire pentru eroii revoluției din 1989

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele