Cafeaua espresso ar putea intra în patrimoniul UNESCO

1

Statul italian a cerut statutul de patromoniu UNESCO pentru cafeaua espresso, susţinând că aceasta este „mult mai mult decât o simplă băutură”, ci a devenit o parte integrantă a identităţii naţionale după crearea sa, în secolul al XIX-lea, la Torino.

Este un ritual autentic şi o expresie a societăţii noastre care ne distinge în întreaga lume”, a declarat subsecretarul pentru agricultură, Gian Marco Centinaio.

Cafeaua espresso creează un prilej de întâlnire, de a discuta despre politică şi fotbal, de a te plânge, de a face pace sau de a plăti o datorie, este un motiv pentru care oamenii se întâlnesc să socializeze şi să savureze băutura”, scrie „The Guardian”.

Conform Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul de a proteja şi promova espresso-ul original, piaţa valorează mai mult de 4 miliarde de euro anual, iar mai mult de 90% dintre italieni beau câte o ceaşcă pe zi.

Regulile stricte ale institutului pentru espresso-ul perfect includ utilizarea unui amestec de cafea certificat, echipamente certificate şi chiar personal autorizat în acest scop.

Se precizează că spuma, crema mai uşoară care se aşează în partea de sus a ceştii, „trebuie să fie uniformă şi persistentă timp de cel puţin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare”. De asemenea, culoarea ar trebui să fie „maro-alun până la maro închis și caracterizată prin reflexe brune”.

Precedentele încercări de a include cafeaua espresso italiană pe lista UNESCO nu au fost niciodată finalizate oficial, se presupune că din cauza politicii turbulente de la Roma.

Acum, subsecretarul de stat pentru agricultură a spus că este încrezător că, de data aceasta, comisia naţională UNESCO a Italiei va aproba oferta, verdictul fiind aşteptat peste două-trei luni.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele