Poliţia Română desfăşoară o campanie de informare privind jocurile video şi riscurile la care sunt supuşi copiii care le accesează online, după ce în tările vecine, în special cele în care se vorbesc limbi slave, au existat adolescenţi care s-au sinucis în urma unor jocuri găsite pe internet. Reprezentanţii Poliţiei spun că nu există astfel de cazuri în România şi au adăugat că la această campanie participă psihologi dar şi ofiţeri de la criminalitate cibernetică.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Ramona Dabija, a declarat, vineri, pentru News.ro că în prezent este în desfăşurare o campanie de informare privind jocurile video, în condiţiile în care în ţările vecine, în special în cele în care se vorbesc limbi slave, există cazuri de adolescenţi care s-au sinucis în urma unor jocuri găsite pe internet.
Ea a precizat că în România nu s-au înregistrat astfel de cazuri până în prezent.
”Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale”, a menţionat Ramona Dabija, care a adăugat că trebuie atrasă atenţia părinţilor cu privire la jocurile video de pe internet şi la pericolul la care sunt expuşi copiii.
Dabija a mai spus că angajaţii Poliţiei Române desfăşoară deja activităţi de prevenire a riscului la care sunt supuşi copiii în general, punându-se însă accent pe pericolul reprezentat de jocurile video de pe internet. Aceste acţiuni au loc în şcoli, în teatre, în parcuri, iar de săptămâna viitoare se vor extinde şi în gări, pe străzi sau în aeroport.
La discuţiile cu copiii participă, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Române, psihologi şi ofiţeri de la criminalitate cibernetică.
Un astfel de joc online este ”Balena Albastră”, lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis.
Săptămâna trecută, trei tineri din Chişinău au murit după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul ”Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje.
Jocul impune celor care îl practică să îndeplinească mai multe provocări, care pot ajunge până la a se arunca de pe acoperişuri.
Vineri, cinci elevi de la o şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia. Surse din rândul medicilor spun că elevii ar fi pus în practică o variantă a jocului ”Balena Albastră”, în timp ce surse din Poliţie, care a deschis o anchetă în acest caz, afirmă că ar fi vorba doar despre o idee lansată de unul dintre copii.