Carmen Dan: „Bătăi cu intervenții în forță am văzut și în alte state UE, e prima dată când există interes de a comenta aceste imagini la nivel European”

0

Ministrul de interne, Carmen Dan, vorbește miercuri seară, la Antena 3, despre violențele de la mitingul din 10 august, pe fondul vizitei premierului Dăncilă la Bruxelles și al criticilor liderilor europeni în ce privește democrația din România. Ieșireea ministrului are loc în contextul punerii sub acuzare a conducerii jandarmeriei și a secretarului de stat Mihai Dan Chirică în cadrul anchetei de la Parchetul General.

Cele mai importante declarații făcute până la acesta oră de Carmen Dan la Antena 3:

 • Am intrat într-o cursă contra cronometru. Imagini cu bătăi sau cu intervenții în forță am văzut și în alte state europene din păcate. Diferența este că este pentru prima dată când există interes, o nevoie de a comenta aceste imagini la nivel european. Răul pleacă tot de la noi. Nu există nevoia de a cunoaște realitatea sau de a obține informațiile cât mai multe în așa fel încât imaginea expusă public să fie una corectă.
 • Ar fi fost interesant dacă domnul Weber ar fi comentat dacă este normal ca un președinte de stat să solicite procurorului general să facă anchete și să cerceteze violențele.
 • Antena 3 difuzează imagini de la mitingul din 10 august, insistând pe cadre cu violențe împotriva jandarmilor. Explicațiile de pe ecran: Au avut atacuri cu scop diversionist pentru a slăbi apărarea Guvernului. Jandarmii trântiți la pâmânt/ Femia jandarm e lovită și bătută cu sălbăticie/ Jandarmii se ridică singuri în timp ce sunt loviți continuu/ Sunt loviți sadic, fără oprire/
 • Gâdea: Aceste imagini ar trebuie proiectate în Parlamentul European, să le vadă și Manfred Weber.
 • Carmen Dan: Vorbim de trei situații în ceea ce privește cercetarea penală. Avem dosarul de la Parchetul General, dosar început foarte repede. Vă amintiți mesajul președintelui chiar în seara zilei de 10 august în care se pronunța vis a vis de violențele jandarmilor. În data de 11 august a avut iarăși o solicitare către procurorul general în care i-a solicitat să se autosesizeze. Ulterior, a început acest dosar.
 • Din momentul în care s-au solicitat documente, persoane care să se ducă la audiere, n-a fost nici un moment în care să ezit să nu punem la dispoziție.
 • Luni, după proteste, Parchetul General a solicitat 15 polițiști care să lucreze acolo și de a doua zi acești polițiști au fost delegați să lucreze în dosar la dispoziția Parchetului General. Ulterior, a ieșit procurorul general și a spus că documentele puse la dispoziție la minister sunt clasificate. Este o componentă normală, firească, a unei structuri militare, care e firesc să aibă documente clasificate, se întâmplă în orice stat european.
 • Aveți informații că au existat persoane trimise pentru a incita? Există această suspiciune dar eu o înțeleg într-o altă notă. Dl președinte încearcă să inducă ideea că au fost trimise din zona Jandarmeriei. Ceea ce este exclus. Nu pot să cred că într-o structură care apără ordinea publică ar putea să conceapă un astfel de plan diabolic fără să spună nimănui și să-l și pună în aplicare.
 • Sunt foarte interesată să existe o verificare iar Jandarmeria a depus o cerere la DIICOT. Protestul din 10 august a fost diferit față de celelalte manifestații publice. Sunt lucruri care crează această suspiciune și ea trebuie verificată.
 • Despre declarațiile președintelui Iohannis. S-a antepronunțat, este evident. Ulterior nu a avut nici un interes în a solicita informați în așa fel încât să-și facă o imagine. Procurorul general nu este în subordinea domnului președinte, și s-a executat cu surle și trâmbițe.
 • Eu în afară de faptul că am pus la dipoziția parchetului absolut tot, spun următorul lucru. În afară de acest dosar, mai există un dosar important deschis la Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului unu, avem peste 160 de plângeri ale jandarmilor. Sunt foarte interesată ca ministru de interne să-i descoperim pe adevărații agresori. Există acest indiciu, că au avut pe cineva în spate. Mie îmi pare că din modul în care s-au manifestat reiese organizare.
 • Din cele expuse, din tot ce reiese din documente, eu asta am înțeles. A fost clar o încercare de înlăturare a forțelor de ordine din fața guvernului pentru a se intra în Guvern. Da, eu cred că sunt indicii (că a fost lovitură  de stat). Spunn doar că tot ce am avut la dispoziție noi ca urmare a analizelor a fost pus la dipsoziția DIICOT.
 • Trebuie să vedem cine sunt adevărații agresori, cine au provocat. Au auzit ceva discutându-se de dosarul de la… Nu înțeleg de ce nu există interes și în cealaltă zonă. Noi am făcut tot ce a stat în puterea noastră. Am vizualizat până acum 60 de mii de minute. Avem 69 de persoane duse la parchet cu probatoriu, luăm în calcul sute de persoane care au provocat violențe, despre care nu se vorbește.
 • Despre ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei.

Citește și Augustin Lazăr despre dezinformările Antenei 3:Reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele