
Mai multe cărţi şi manuscrise vechi, furate din capitala Marii Britanii, au fost găsite în judeţul Neamţ, în urma cooperării judiciare internaţionale cu autorităţile din Marea Britanie şi Italia, anunţă DIICOT.
Între cele furate de autori români se află opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei, ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya, ele fiind evaluate la circa 2,5 milioane de lire sterline.
Ancheta în acest caz a început acum trei ani, dar rezultate concrete s-au obţinut pe 16 septembrie 2020, când procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale au efectuat o percheziţie, pe raza judeţului Neamţ, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, între 2017 – 2019.
„Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii. Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra.
Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit“, se arată într-un comunicat DIICOT, publicat astăzi. Acţiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă „Brookes“, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin DIICOT şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei şi Poliţia Metropolitană.
260 de volume, toate fiind aduse în România în vederea valorificării
„Prada“ a constat în cărţi valoroase, circa 260 de volume, toate fiind aduse în România în vederea valorificării. Despre jaf a aflat presa britanică, ştirile fiind apoi preluate şi de cea română.
„Un număr de cărţi valoroase, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil. Timp de 4-5 ore, între 21.00 – 02:00, suspecţii au scotocit în patru paleţi, care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles“, mai precizează DIICOT.
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, grupul infracţional format din cetăţeni români, la care ulterior au aderat şi străini, a acţionat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, săvârşind numeroase furturi prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe teritoriul Angliei şi Irlandei de Nord.
În cadrul dosarului din România ancheta a vizat infracţiunile comise de cinci suspecţi, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil.
Pe 25.06.2019, procurorii DIICOT au dispus reţinerea unui număr de patru persoane, care au fost prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Purificator de aer anti-coronavirus în 24 de ore