Cărțile despre discriminare, la mare căutare în SUA

0

Literatura despre istoria discriminării rasiale în Statele Unite se vinde până la epuizarea stocurilor, americanii căutând să se educe în contextul extinderii la nivel naţional a protestelor faţă de uciderea persoanelor de culoare neînarmate.

În timp ce moartea lui George Floyd, care a fost ţintuit la pământ sub genunchiul unui poliţist alb în Minneapolis, a condus la proteste de stradă desfăşurate de peste o săptămână în mai multe state, americanii apelează la cărţi, filme şi emisiuni de televiziune despre decenii de discriminare.

Cărţile de nonficţiune despre experienţele trăite de persoane de culoare conduc în lista de bestseller-uri de pe Amazon.com, printre acestea numărându-se şi cărţi pentru copii, precum ”We’re Different, We’re the Same” din seria ”Sesame Street”. Multe titluri sunt epuizate, iar exemplarele la mâna a doua sunt comercializate la preţuri care ajung şi până la 50 de dolari.

Pe site-ul Barnes and Noble, opt dintre bestseller-urile din Topul 10 sunt cărţi publicate anterior, precum ”Between the World and Me”, de Ta-Nehisi Coates, şi ”So You Want to Talk About Race”, de Ijeoma Oluo.”Asta nu se întâmplă în fiecare zi… Bestseller-urile de pe locurile 1 şi 2 din acest moment de pe @amazon sunt două cărţi care vorbesc despre rasism”, a scris în această săptămână pe Twitter autorul cărţii ”How To Be an Anti-Racist”, Ibram X. Kendi.
În timp ce protestele de stradă au depăşit limitele legate de culoare, americanii au căutat şi au distribuit mai departe prietenilor liste de lecturi recomandate prin mesaje publicate pe Twitter şi Instagram.

Kendi, care a întocmit în weekend o astfel de listă pentru New York Times, a scris că obiectivul a fost acela de a ”ne confrunta convingerile egoiste şi de a ne face mai conştienţi că ‘Nu sunt rasist’ este un slogan al negării”.

Citește și: Comisia Europeană donează 300 de milioane de euro alianței pentru vaccinuri

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele