Probabil nu vor fi niciodată suficiente prize într-o casă, mereu se va găsi un dispozitiv care are cablul prea scurt sau o priză care e poziționată prea departe. De aceea înainte să ne gândim cum să ne decorăm casa, este bine să ne gândim la numărul de prize de care avem nevoie și unde le plasăm pentru a fi cât mai la îndemână.
Vom ține cont de poziția mobilierului și de aparate electronice pe care le avem: o serie de prize pe care le vom ține ocupate în permanență și altele pe care le vom folosi doar ocazional.
Prizele în camera de zi
În camera de zi avem nevoie de două prize duble/triple care ar trebui să ajungă pentru zona televizorului și o altă priză dublă, cu un eventual triplu în ea, ar fi necesară pentru birou.
Ne-ar mai trebui o priză dublă lângă canapea pe care o vom folosi ocazional pentru încarcator, lampadar și pentru gadgeturi sau aspirator.
Prizele în dormitor
Avem nevoie de câte o priză dublă lângă fiecare noptieră pentru veioză și pentru încărcătorul telefonului, laptopului, tabletei etc. pe care le putem folosi și pentru aspirator atunci când facem curat și mai avem nevoie de o priză dublă pentru televizor.
Prizele în baie
Deși nu este recomandată o priză în baie, putem face una cât mai departe de cadă și chiuvetă, cu capac special anti umezeală pentru a avea unde conecta aparatele de îngrijire personală: uscatorul de păr, placa sau ondulatorul.
Prizele în hol
Este binevenită o priză și în hol, simplă de data aceasta pentru aspirator sau alte electrocasnice pentru curățat podele ce au nevoie de curent.
Prizele în bucătărie
Înainte de a monta prizele în bucătărie trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:
- Electrocasnicele de mari dimensiuni (frigider, aragaz, plită, cuptor electric, hotă, mașină de spălat vase, cuptor cu microunde etc.) trebuie sa fie permanent conectate la sursele de curent, prin urmare, pentru fiecare dintre acestea trebuie prevazută o priză separată.
- O priză pentru filtrul de apă
- O priză separată pentru sursele de iluminat încastrate în corpurile de mobilier suspendate (spoturi, leduri, neoane etc.)
- Câteva dispozitive duble de alimentare, dispuse de-a lungul blatului de lucru, pentru electrocasnicele de mici dimensiuni, care nu au loc fix și sunt folosite sporadic: mixer, robot de bucătărie, storcator de fructe, rașnișa de cafea etc.
Înainte de montarea prizelor trebuie să ținem cont de înălțimea la care plasăm prizele.
De exemplu pentru alimentarea cu curent a electrocasnicelor dispuse în jumatătea inferioară a mobilierului de bucatarie (mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, cuptorul electric, aragazul etc.) trebuie sa fie montate la o înălțime de minim 2 cm de nivelul pardoselii, dar nu mai mult de 10 cm, adică sa vină exact sub dulapurile din bucătărie.
Citește și: Cea mai tare casă în copac pe care ai văzut-o vreodată
Sursa de alimentare a hotei de bucătărie trebuie amplasată la o distanță de 5 cm de hotă. Pentru hota încastrabilă, priza se poate proiecta chiar in interiorul dulapului în care va fi încastrată hotă.
Distanța maximă dintre sursa de alimentare și obiectul electrocasnic alimentat nu trebuie să depășească un metru, iar prizele suplimentare, prevăzute pentru alimentarea electrocasnicelor de mici dimensiuni (cafetiera, toaster etc.) trebuie montate la o înălțime cuprinsă între 100 și 140 de cm, față de nivelul pardoselii, adică deasupra corpurilor inferioare ale mobilierului de bucătărie.
Sursa foto: www.ideidesign.ro