CCR decide astăzi cine stabilește data alegerilor: PNL sau PSD

0
- Reclama -

Curtea Constituţională a României discută miercuri sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale și stabilirea datei alegerilor. Conform modificărilor adoptate de parlamentari, data alegerilor este decisă de Parlament, prin lege organică, nu de Guvern, prin hotărâre.

 

Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul guvernului de a stabili data alegerilor locale.

Potrivit actului normativ, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

 

- Reclama -

În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre

 

Liberalii iau în calcul ca alegerile locale să se desfăşoare la sfârşitul lunii septembrie, pe 27, iar alegerile parlamentare, la termen, în decembrie, în primul weekend, pe 6.

Miza alegerilor este una importantă pentru că social democrații discută din nou în partid despre organizarea concomitentă a alegerilor locale cu cele parlamentare.

În cadrul discuțiilor de săptămână trecută dintre Marcel Ciolacu și baronii PSD din Moldova au fost analizate mai multe variante pentru scrutinul din toamnă, majoritatea liderilor dorindu-și alegeri locale organizate concomitent cu alegerile parlamentare, deși premierul Ludovic Orban a anunțat că localele vor fi programate în septembrie și parlamentarele în decembrie. Organizarea localelor în aceeași zi cu parlamentarele este o idee mai veche susținută de liderii PSD, care cred că o mobilizare bună a primarilor pentru a-și asigura propriul mandat, va trage în sus și scorul pentru parlamentare.

Conform unor surse din PSD, social democrații ar vrea să împingă scrutinul electoral comasat, locale și parlamentare până în decembrie.

Citește și: CCR: Ordonanța de urgență privind starea de alertă este constituțională dar nu poate restrânge libertățile

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele