CCR pare că se implică în anchetele DNA

0
- Reclama -

CCR pare că se implică în anchetele DNA. Curtea Constituţională a României a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind DNA, stabilind că un procuror nu mai poate continua ancheta într-un dosar disjuns.

 

Cu majoritate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie.

Art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 are următorul cuprins: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”.

Vezi și Ghiță mai scapă de un dosar grație Secției Speciale și actualului judecător CCR Gheorghe Stan

„Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art. 21 alin. (3) şi art. 24 din Constituţie, precum şi de art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute”, explică judecătorii constituţionali în minuta deciziei.

- Reclama -

Vezi și Stelian Ion a cerut retragerea lui Valer Dorneanu din funcția de judecător al CCR

Tot marţi, CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedură penală.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele