CCR: pleacă Pivniceru și Dorneanu, vin Licu și Scântei

0

Camera Deputaţilor l-a ales, marţi, pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Iar Senatul și-a dat girul pentru PNL-ista Scântei.

 

Licu, propus de PSD pentru această funcţie, a obţinut 208 voturi „pentru” şi 93 „împotrivă”.

Votul a fost secret cu buletine.

El va ocupa funcţia de judecător al CCR pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în luna iunie.

Cristian Danileţ, propus de USR, a obţinut 59 voturi „pentru” şi 242 „contra”, în timp ce candidatul propus de AUR, Ioan Sabău-Pop, a întrunit 34 voturi „pentru” şi 267 „contra”.

Și Senatul și-a avizat favorabil candidații pentru funcţia de judecător CCR

Senatul a ales-o pe Iulia Scântei la CCR

Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională a României.

Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie.

În favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi ‘pentru’ şi 34 de voturi ‘împotrivă’.

Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs – 22 de voturi ‘pentru’ şi 88 de voturi ‘împotrivă’, iar Radu Ghidău – 12 voturi ‘pentru’ şi 98 de voturi ‘împotrivă’.

Iulia Scântei este numită pentru un mandat de 9 ani, care va începe pe 11 iunie.

Totul despre noii posibili membrii ai CCR, avizați pozitiv de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

CCR și judecătorii constituționali

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele