Sfântul Ioan este una dintre cele mai importante sărbători de început de an, și este imediat după Bobotează, o altă zi importantă în calendarul ortodox. De Sfântul Ioan mulți români îți sărbătoresc onomastica, dar această zi este una încărcată de tradiții și obiceiuri.
Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit pe 7 ianuarie, la o zi distanță de sărbătoarea Bobotezei. Pe 6 ianuarie, Domnul Iisus a fost botezat de Ioan, în râul Iordan. Sântul Ioan este sărbătoarea care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, scrie ego.ro
Deoarece Sfântul Ioan pică într-o zi de sâmbătă, se face pomenirea morților care au purtat numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din 2023, sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, dar și Boboteaza ar putea deveni zi libere de la stat, dacă propunerea trece de Camera Deputaților.
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul se mai numește și „Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”.
Te-ar interesa și: Tradiții și obiceiuri creștine de Bobotează. Ce este bine să dai de pomană de Botezul Domnului

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan 2023
Ego.ro a relatat câteva obiceiuri de Sfântul Ioan:
- În această zi, pe 7 ianuarie, se strânge pomul împodobit de Crăciun și se împart dulciuri pentru copiii sărmani
- La sate se respectă sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și oamenii nu muncesc pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice
- Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă
- Femeile măritate trebuie să dea o petrecere care se numește „Iordănitul femeilor”
- Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața
- În unele sate din România, tinerii merg la biserică și după terminarea slujbei stropesc oamenii cu agheasmă făcută la Bobotează.
- Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul copiilor, iar acesta mijlocește pentru ca aceștia să se nască sănătoși
- În această zi trebuie să fiți veseli, în caz contrar veți fi triști tot anul
- În dimineața Sfântului Ioan Botezătorul, oamenii trebuie să bea agheasmă pe nemâncate, ca să fie feriți de boli, tot anul.