Ce este un media convertor?

0
media convertor

Un convertor media este un echipament de rețea care adaptează, în mod transparent, Ethernet sau alte protocoale de comunicație de la un tip de cablu la un alt tip de cablu, de obicei CATx/UTP din cupru la fibră. Convertoarele media sunt adesea folosite în perechi pentru a introduce un segment de fibră în rețelele de cupru, pentru a crește distanța de cablare și pentru a proteja o parte de rețea de interferențe electromagnetice. De asemenea, aceste dispozitive pot extinde rețelele LAN și pot converti vitezele de legătură și modurile de fibră din diferite segmente ale rețelei LAN.

 

Cum alegem un media convertor?

Înainte de a selecta un convertor media, trebuie să luați în considerare cerințele actuale și viitoare ale rețelei. Pentru început, trebuie să stabilim ce rol dorim să îndeplinească respectivul media convertor, adică să alegem unul dintre beneficiile pentru care am avea nevoie de un media convertor.

Media convertor pentru a extinde distanța LAN de cupru cu fibră optică

Conexiunile Ethernet pe bază de cupru sunt limitate la o distanță de transmisie a datelor de 100 de metri atunci când folosiți cablul UTP.  Utilizând conversia Ethernet în fibră optică, puteți extinde distanța de legătură cu până la 80 de kilometri sau mai mult, depinzând de tipul de fibră.

Media convertor pentru menținerea investițiilor în echipamentele existente

Convertoarele media vă permit să migrați spre o rețea locală de fibră optică, protejându-vă în același timp investițiile în echipamentele existente, folosite în rețeaua anterioară, pe bază de cupru. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie de o revizie costisitoare și consumatoare de timp a infrastructurii pe care deja o dețineți.

Media convertor pentru protejarea unui segment de rețea, implicit a  datelor de interferențe EMI

Interferențele electromagnetice, sau EMI (Electromagnetic Interference), pot cauza deteriorarea datelor în rețelele Ethernet pe bază de cupru. Transmisia prin cablurile de fibră optică este complet imună la acest tip de zgomot, acest tip de rețea asigurând o transmisie optimă a datelor și o performanță optimă.

Media convertor pentru migrarea de la o rețea cu viteză mai mică către o rețea cu un segment cu viteză mai mare

Convertoarele media vă permit să convertiți viteza din rețete cu viteze de la 10 Mbps la 100 Mbps sau de la 100 Mbps la 1000 Mbps.

Media convertor pentru alimentarea prin Ethernet

Power over Ethernet, sau PoE, simplifică instalarea punctului de acces Wi-Fi, a camerelor IP și altor echipamente, eliminând necesitatea unui circuit local de alimentare cu curent alternativ.

Tipuri de media convertoare 

În practică, există o varietate de convertoare media care acceptă diferite protocoale de rețea, viteze de transfer de date, cablaje și tipuri de conectori. Toate tipurile de media convertoare suportă multiple protocoale de comunicare, printre care Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, 10 Gbps Ethernet, T1/E1/J1, DS3/E3, precum și multiple tipuri de cablaje, precum cablul coaxial, cablul torsadat (twisted pair) și fibra optică single mode sau multi-mode.

Media convertoarele uzuale sunt prezente, în general, într-o gamă largă de produse, ce merge de la echipamente compacte/stand alone ce nu pot fi administrate într-o rețea LAN  și până la echipamente modulare și rackabile la rețelele LAN extinse, ce solicită o administrare eficientă. Aceste tipuri le permit administratorilor să gestioneze și să depaneze o rețea de la distanță și în siguranță, pentru a obține și menține performanța și fiabilitatea optime. Astfel, aceste convertoare sunt cele mai potrivite pentru mediile care necesită o implementare de convertoare media la scară medie sau mare.

În funcție de tipul de rețea

Convertoarele media cupru-fibră permit conectarea echipamentelor Ethernet pe bază de cupru la o rețea de fibră optică. Acestea ajută la extinderea rețelei pe distanțe mai mari cu ajutorul cablului de fibră optică, protejează datele împotriva zgomotului și interferențelor și asigură o rețea cu o capacitate suplimentară de lățime de bandă pentru viitor. Convertoarele media cupru-fibră includ convertoare Ethernet care asigură conectivitate pentru dispozitive Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit și 10 Gigabit Ethernet; convertoare TDM (Time Division Multiplexing) care permit extinderea conexiunilor de cupru cu protocoale de telecomunicații TDM tradiționale; convertoare serie-fibră care asigură extinderea prin fibră optică a conexiunilor de cupru cu protocol serial. Convertoarele de cupru-fibră sunt potrivite pentru conexiunile punct-la-punct.

Convertoarele media de la fibră la fibră conectează diferite rețele de fibră optică și susțin conversia de la o lungime de undă la alta. Acestea asigură conectivitatea între fibra monomodală și multimodală, precum și între fibra dublă și cea simplă. Convertoarele multimodale la monomodale sunt necesare, de obicei, atunci când echipamentele vechi, cu costuri mai mici, utilizează porturi MM, dar este necesară conectivitatea cu echipamentele SM. Convertorul media multimodal poate ajunge la o distanță de transmisie de 2 km, fiind deseori implementat în transmisiile pe distanțe scurte pentru a extinde rețelele LAN prin cablu de fibră optică. Convertorul media monomodal poate atinge o distanță relativ mai mare, de la 2 km la 100 km, care este potrivită pentru conectarea rețelelor de întreprindere sau a rețelelor de bază ale campusurilor, folosind aplicații care necesită o lățime de bandă mare.

În funcție de modul de alimentare

Convertoarele media Power-over-Ethernet sau PoE permit extinderea fiabilă și rentabilă a rețelei pentru dispozitivele alimentate prin PoE, furnizând energie dispozitivelor de rețea prin același cablu utilizat pentru date. Acestea pot alimenta dispozitive precum telefoanele IP, echipamentele de videoconferință, camerele IP și dispozitivele WiFi prin intermediul cablurilor de cupru. Astfel, sunt utilizate pe scară largă pentru conectarea camerelor de securitate și a punctelor de acces fără fir în unele zone inaccesibile.

În funcție de modul de montaj

 Convertoarele media autonome sunt compacte și ușor de implementat, economisind multe costuri și spațiu. Pot fi alimentate cu curent alternativ sau continuu. Acestea sunt utilizate de obicei pentru a converti o legătură de cupru în fibră optică în instalațiile punct-la-punct. Aceste convertoare oferă o serie de funcționalități utile pentru rețea, cum ar fi auto-MDI/MDIX, trecerea prin eroare de legătură și altele. Sunt potrivite pentru aplicații în medii cu spațiu limitat, cum ar fi dulapurile de telecomunicații sau cutiile de distribuție.

Convertoarele media bazate pe șasiu sunt utilizate în locații cu densitate mare, cum ar fi un centru de date, sălile de calculatoare sau o cameră de echipamente. Acestea se montează în rafturi alături de switch-urile de rețea, permițând conversia porturilor de cupru de pe switch-urile vechi în fibră optică. Sunt convenabile pentru gestionare atunci când sunt necesare multe convertoare într-o rețea mare.

În funcție de modul de administrare

Convertoarele media gestionate au funcții de monitorizare a rețelei, de detectare a defecțiunilor și de gestionare la distanță, permițând administratorilor de rețea să controleze complet datele, lățimea de bandă și traficul. Acest lucru le permite administratorilor să gestioneze și să depaneze o rețea de la distanță și în siguranță, pentru a obține și menține performanța și fiabilitatea optime. Pe de altă parte, sunt mai costisitoare. Astfel, aceste convertoare sunt cele mai potrivite pentru mediile complexe, cum ar fi centrele de date mari și rețelele de întreprindere.

Convertoarele media negestionate sunt convertoare de tip „plug-and-play”, care sunt ușor de instalat și de depanat. Spre deosebire de convertoarele gestionate, acestea nu oferă același nivel de monitorizare, detectare a defecțiunilor și configurare.

În funcție de mediul de lucru pentru care sunt proiectate

Convertoarele media comerciale sunt proiectate pentru mediile tipice de birou și centre de date, în care temperatura ambientală este controlată. Aceste convertoare oferă o modalitate rentabilă de a extinde distanța rețelei și de a îmbunătăți durata de viață a echipamentelor pe bază de cupru. Sunt perfecte pentru aplicații comerciale, care nu se ocupă de probleme extreme de mediu.

Convertoarele media industriale convertesc datele între cablarea cu perechi răsucite și cablarea cu fibră optică multimodală sau monomodală, extinzând distanța unei rețele. Ele sunt capabile să reziste la temperaturi extreme (-40°C până la 75°C) și condiții dure, au un design de putere redundant și sunt proiectate pentru locații în care pot să apară șocuri și vibrații mari. Acest lucru le face să se potrivească perfect pentru rețelele industriale. Convertoarele media industriale sunt utilizate în mod obișnuit în aplicații precum automatizarea clădirilor, forarea petrolului și gazelor și minerit.

O categorie aparte o constituie convertoarele media guvernamentale și de apărare, care oferă conexiuni LAN sigure și de înaltă performanță de la centrul de date la desktop-uri, prin fibră. Foarte fiabilă, cu lățime de bandă, viteză și securitate de neegalat, fibra pentru desktop este o potrivire perfectă pentru aplicațiile guvernamentale și de apărare.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele