Ce înseamnă „boreout”, sindromul creat de pandemie

0
IRPI-psihoterapie

Sindromul muncii peste limite s-a transformat în sindromul plictiselii absolute. Izolați în case, oamenii se plâng că nu găsesc nimic de făcut. Sunt plictisiți chiar și cei care lucrează de acasă. Le lipsesc întâlnirile cu prietenii, mersul la cumpărături, sau plimbarea în parc.

 

Psihoterapeutul Simona Nicolaescu a explicat cum se manifestă sindromul boreout: „Reprezintă lipsa de provocare, de interes, oamenii se simt nefolosiți la capacitatea intelectuală. Avem multă activitate, dar foarte multă activitate monotonă – muncă, gătit, curățenie – nu mai există varietatea de care avem nevoie.

Sunt și oameni fericiți cu această monotonie, dar majoritatea nu sunt.

Se fumează și se bea mai mult.

Ajungem să mâncăm în exces.

Boreout se poate manifesta cu o stimă de sine scăzută, nu ne mai simțim la fel de utili, este primul pas spre depresie”.

Psihoterapeutul propune și soluții pentru cei care trec prin astfel de stări: să introducă în programul zilnic activități care le fac plăcere, să aleagă activități mobilizatoare, sa facă planuri de viitor, să găsească noi provocări, cum ar fi mici renovări în casă sau învățarea unei limbi străine.

Citește și: Studiu: Sindromul ”burnout” sau oboseala excesivă, o afecţiune care duce la moarte

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele