Ce nu trebuie să-ți lipsească în ziua de Bobotează 2023

2
- Reclama -

Ce nu trebuie să-ți lipsească de Bobotează 2023. Potrivit tradiției populare, cei care respectă acest obicei vor fi feriți de boli și necazuri tot anul, scrie kanald.ro

Bobotează 2023, tradiții și obiceiuri populare în ziua Botezului Domnului. Ce nu trebuie să lipsească din casa niciunui creștin în data de 6 ianuarie, dată la care este sărbătorită Bobotează, potrivit calendarului ortodox. Tradiția populară spune că toți cei care respectă acest obicei vor fi feriți de boli și necazuri tot anul.

Ce nu trebuie să-ți lipsească de Bobotează 2023

Boboteaza 2023   sau Botezul Domnului, ziua în care cerurile se deschid, iar apele sunt sfințite, este sărbătorită în fiecare an la data de 6 ianuarie.

În ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă- apă sfințită, cu care botează apele, oamenii, animalele și casele.

- Reclama -

„Nu mâna mea sfinţeşte apa, nici busuiocul, ci harul Duhului Sfânt”, spune Mitropolitul Ioan al Banatului.

Vezi și: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Bobotează

De aceea, Aghiasma Mare sau apa Sfințită de la Bobotează are puterea sfințitoare și tămăduitoare. Ea se păstrează nestricata vreme îndelungată și rămâne curată și plăcută la gust ca si când ar fi fost abia scoasă din izvor.

Aghiasma Mare nu trebuie să lipsească din casa niciunui creștin în ziua de Bobotează. Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineața, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi, Agheasma Mare luată de la biserică din ziua Botezului Domnului se păstrează în case, lângă icoană şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic, potrivit basilica.ro.

Cu aghiasma mare se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Boboteaza sau periodic). De asemenea, cu pocăință și cu binecuvântarea duhovnicului, aghiasma mare se poate lua și în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfant, aghiasma mare a săvârșit adesea minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele si izbăvind din primejdii pe cei credincioși, scrie crestinortodox.ro.

Boboteaza. De ce s-a botezat Iisus la 30 de ani

Apa sfințiță de Bobotează are puteri vindecătoare

„Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate.

Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârşeşte în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfinţesc apele, rânduiala se uneşte cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfinţeşte apa pentru nevoile credincioşilor. Apa sfinţită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare şi de vindecare”,  spune părintele Tudorache, potrivit adevărul.ro.

Prin stropirea sau gustarea din Agheasmă, creştinul nădăjduieşte curăţire de toată întinăciunea, ferire de rele, binecuvântare şi sfinţire. „ Şi-i dă ei (apei) harul izbăvirii, binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe ea izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsă, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…, așa cum spune rugăciunea de la Slujba Aghesmei celei mari.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele