Ce țări europene cumpără uraniu din Rusia / De unde se aprovizionează România cu combustibil nuclear

0

În timp ce Uniunea Europeană încearcă să scape de importurile de combustibili fosili din Rusia, sectorul său nuclear este încă puternic dependent de regimul lui Putin. Acesta cumpără uraniu în valoare de peste 200 de milioane de euro în fiecare an de la Moscova, în timp ce România a achiziționat din Kazahstan, dar și din minele românești.

 

Germania, Polonia și alte țări din UE doresc să instituie o interdicție totală a importurilor de uraniu din Rusia, dar sunt țări precum Ungaria și Bulgaria care se opun, potrivit Investigate Europe.

Vezi și Minerii care sapă după uraniu s-au blocat în mină

”Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale, inclusiv sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești și a combustibilului nuclear”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, care să afecteze economia Moscovei și să-i reducă capacitatea de a finanța conflictul.

Secretarul de stat german Sven Giegold a confirmat că au fost discuții în cadrul UE pentru sancțiuni privind energia nucleară rusă:

„Am fi vrut să punem capăt dependenței de Rusia de toate resursele energetice, care include, desigur, uraniul. Așa că am propus acest lucru de mai multe ori, dar trebuie să acceptăm că, din păcate, deciziile de sancțiuni sunt luate în unanimitate”.

Aceste sancțiuni ale UE legate de importurile de uraniu din Rusia nu pot avea susținerea țărilor care sunt dependente de asta, în special din Europa Centrală și de Est.

Țările UE au plătit 210 milioane de euro pentru importurile de uraniu din Rusia în 2021 și alte 245 de milioane de euro din Kazahstan, unde exploatarea este controlată de compania de stat rusă Rosatom.

Importurile de uraniu din Rusia către UE au fost de 2.358 de tone anul trecut, aproape 20% din totalul importurilor. Doar Niger (24,3%) și Kazahstan (23%) au fost parteneri comerciali mai mari pentru UE, restul fiind din Australia -15,6% și Canada -14,3%.

Vezi și Guvernul SUA oferă României 14 milioane de dolari pentru un prim reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR)

18 centrale nucleare din Europa Centrală și de Est sunt dependente de uraniul din Rusia, bazându-se pe tehnologii și servicii rusești.

Bulgaria – 2 centrale,

Cehia – 6,

Finlanda – 2,

Ungaria – 4

Slovacia – 4.

România: centrala nucleară de la Cernavodă a cumpărat 260 de tone de uraniu din Kazahstan în 2021 în valoare de 19,9 milioane de dolari.

În martie 2020, Nuclearelectrica a cumpărat 58.169.610 kilograme de uraniu de la Compania Națională a Uraniului, în valoare de 27,92 milioane de lei.

Centrala nucleară de la Cernavodă se aprovizionează cu combustibil nuclear și de la fabrica de combustibil nuclear de la Mioveni, Argeș, care produce anual circa 11.000 de fascicule de combustibil nuclear.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele