Se pare că brânza era la fel de apreciată în lumea antică precum este și în prezent. La fel ca acum, producția sa necesită răbdare și timp pentru a se matura într-o delicatesă savuroasă. Cu toate acestea, arheologii au descoperit diverse tipuri de brânzeturi care extind limitele a ceea ce am putea considera a fi brânzeturi „maturate”, fiind conservate timp de secole în diverse locuri din lume.
Cea mai veche brânză din lume
Deși s-ar putea să nu dorești să încerci aceste exemplare antice, totuși se ridică o întrebare importantă: care este cea mai veche brânză descoperită vreodată?
Răspunsul depinde de definirea termenului „brânză”. Iată două exemple pentru a ilustra acest lucru.
Globul de brânză din Egiptul Antic
În august 2018, arheologii au identificat o substanță care s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi brânzeturi descoperite vreodată, în timp ce săpau într-un mormânt din Egiptul Antic.
Mormântul aparținea lui Ptahmes, un oficial de rang înalt în orașul egiptean Memphis, în secolul al XIII-lea î.e.n.
Deși mormântul lui Ptahmes a fost descoperit pentru prima dată în 1885, el a fost pierdut din nou sub nisipurile deșertului egiptean, în sudul Cairo-ului, în Saqqara, cunoscut și sub numele de „Orașul Morților”.
În ciuda acestui fapt, câțiva ani mai târziu, în 2010, arheologii au redescoperit mormântul și au identificat o zonă de depozitare într-un colț, care conținea vase sparte.
Unul dintre aceste vase conținea o substanță solidificată de culoare albă, precum și un fel de material textil care ar fi putut fi folosit pentru a acoperi vasul.
Cercetătorii au analizat substanța folosind o tehnică numită cromatografie lichidă, după ce au procesat-o mai întâi prin dizolvare și apoi prin purificarea constituenților săi proteici.
Apoi, prin utilizarea spectroscopiei de masă, echipa a putut măsura moleculele diferite și să determine că era un produs lactat, făcut din lapte de vacă amestecat cu cel de capră sau de oaie.
Descoperă și: Inițiativă – Poftim Brânza Românească
Fragmente de brânză din Croația
În același an în care arheologii din Egipt au analizat conținutul vaselor din mormântul lui Ptahmes, o altă echipă a descoperit urme de producție de brânză în ceea ce este acum Croația, datând de acum 7.200 de ani.
Această descoperire a fost realizată de o echipă internațională de cercetători care au examinat amprentele chimice lăsate de acizii grași pe vasele de lut antice.
Ulterior, aceștia au comparat descoperirile cu dovezi istorice privind practicile agricole din acea perioadă, ajungând la concluzia că au identificat rezultatul unui proces antic de fermentare a brânzei.
Cercetătorii au investigat atent raportul dintre izotopii mai grei, carbon-13, și cei mai ușori, carbon-12, conținuți în urmele găsite.
Concentrațiile diferite ale celor doi izotopi indică prezența laptelui sau a brânzei. Astfel, în acest caz, au putut confirma prezența acizilor grași specifici brânzei.
Sursa: playtech.ro