Cehii se revoltă împotriva Premierului ”Penal” și populist

0

Şeful Guvernului este acuzat de fraudă cu fonduri europene şi, potrivit unui audit al Comisiei Europene, se află în conflict de interese. Presa de la Praga a intrat în posesia raportului şi scrie că Andrej Babis continuă să-şi controleze afacerile prin intermediul soţiei, deşi a declarat că a renunţat la acestea odată cu intrarea în politică.

Bruxelles-ul cere înapoi 17,4 milioane de euro, care ar fi fost deturnate de actualul premier. În plus, pregăteşte un al doilea raport referitor la subvenţii de 78 de milioane de euro.

„Ruşine! Ruşine!” și „Securistul! Securistul” – au strigat protestatarii.

„Vrem ca premierul Babiš să-şi dea demisia pentru că este acuzat de fraudă”, explică un student prezent la proteste.

Citește ce crede Washington Post: Noii autocrați din Estul Europei. Dragnea, alături de Viktor Orban și liderii din Polonia și Cehia

„Nu sunt mulţumit de Babiš şi de ce face. Nu-mi place şi de aceea am ieşit în stradă. Cred că trebuie să apărăm adevărul”, spune un cuplu de tineri.

„Hai să facem o revoluţie să răsturnăm Babiš-ismul. Să scăpăm de el, să-şi dea demisia, pentru că am suportat destul!”, a îndemnat de pe o scenă David Ondracka, director la Transparency International Cehia.

În ciuda acestui val de contestare populară,  Alianţa Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO), partidul populist al premierului ceh Andrej Babis, a câştigat alegerile europarlamentare din această țară, cu aproximativ 21 la sută din voturi, urmând să obţină şase mandate de eurodeputat, cu două mai mult decât în 2014.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele